Waarom je vandaag ineens (een stuk) minder Instagram volgers hebt

Het social media platform is sinds een aantal maanden betaalde likes en nepvolgers aan het verwijderen.

Street fashion, Photograph, Fashion, Clothing, Snapshot, Coat, Outerwear, Fur, Street, Overcoat,
Getty Images

Heb jij ook wel eens afgevraagd of de populariteit van sommige beroemdheden, influencers of zelfs je vrienden online wel realistisch is? Dan ben je niet de enige. Eind vorig jaar kondigde Instagram aan dat ze in de komende maanden betaalde likes en nepvolgers gingen verwijderen. Dit in een poging om het vertrouwen tussen de gebruikers van het populaire platform en partners te herstellen. Heb jij je account al even gecheckt? De Amerikaans artiest Selena Gomez, die gisteren nog de populairste Instagrammer was met meer dan 145 miljoen volgers, is deze nacht zo'n twee miljoen volgers kwijtgeraakt. En niet alleen op Twitter is deze opruiming het gespreksonderwerp van de dag; ook op de Vogue-redactie wordt het al snel duidelijk dat Instagram een grote schoonmaakbeurt heeft gehouden.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Bedrog

Amerikaanse popster Ariana Grande is maar liefst drie miljoen volgers kwijt en Gigi Hadid is één miljoen van haar zogezegde 'fans' armer. Zelfs het officiële account van Instagram moet het nu stellen met drie miljoen volgers minder. Gebruikers van de app richten zich nu naar het sociale medium op Twitter waarbij de klachten blijven binnenstromen. Al eerder werden beroemdheden betrapt op het kopen van social media volgers. Zo had bijvoorbeeld Amerikaans president Donald Trump vorig jaar 31 miljoen volgers, waarvan 15 miljoen neppe Twitter-accounts aldus Newsweek. Nu is het andere medium Instagram van mening dat deze vervalste populariteit een negatieve invloed heeft op de gebruikerservaring en nemen zij stappen om dit te beëindigen. Al eerder maakte Instagram een poging om dit soort apps te verminderen, zo hadden zij één van de populaire apps Instagress afgesloten. In een officieel statement vertelt Instagram: 'Elke dag komen mensen naar ons platform om echte ervaringen en interacties te creëren. Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze ervaringen niet worden verstoord.'

Populariteit

Met behulp van nieuwe 'machine learning tools', die zijn ontwikkeld om de identiteit van verdachte gebruikers te identificeren, is Instagram al maandenlang op een subtiele manier begonnen met het verwijderen van likes, follows en comments. Deze accounts maakten gebruik van externe services om populariteit en volgersaantallen te vergroten. In het nieuwe beleid zullen oude comments niet met terugwerkende kracht worden getarget maar zullen deze gekochte likes en reacties vertonen. Maar je zal je wachtwoord niet meer kunnen delen met externe services.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur