Onderzoek bewijst: films met vrouwelijke hoofdrollen scoren beter

Hoewel vrouwen nog steeds de minderheid van de hoofdrollen vertolken.

Hair, Face, Beauty, Eyebrow, Hairstyle, Skin, Shoulder, Lip, Dress, Fashion,
Getty Images

We zagen het afgelopen jaar vaker voorbij komen: discussies over vrouwen in de filmindustrie. Zo vertolkte eerder dit jaar Gal Gadot de eerste film over Wonder Woman en werd Ruby Rose gecast als Batwoman. Nu blijkt dat vrouwelijke hoofdrollen in Hollywood-films beter scoren dan films waar mannen de belangrijkste rol vertolken. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Creative Artist Agency gepubliceerd in The New York Times.

Vooroordeel als kennis

In het onderzoek werd duidelijk dat de best verkochte films tussen 2014 en 2017 degene zijn waarin vrouwen de hoofdrol spelen in plaats van mannen, ongeacht of de films een budget van minder dan 10 miljoen hadden of voor meer dan 100 miljoen. Onderzoekster Christy Haubegger van Creative Artists Agency stelt in het interview dat de film-industrie vanaf nu niet meer het gemakkelijke excuus kan gebruiken dat films met vrouwelijke acteurs niet goed verkopen: 'Het is gewoon niet waar. Het is een vooroordeel dat wordt gebruikt alsof het algemene kennis is.' Het casten van vrouwen voor hoofdrollen is nog steeds meer de uitzondering dan de regel in Hollywood. Momenteel zijn vrouwen in slechts een derde van alle films het hoofdpersonage, waarin het aantal vrouwelijke hoofdrolspeelsters in topfilms in 2017 sterk is gedaald ten opzichte van voorgaande jaren.

Inclusiviteit in de film-industrie

Het nieuwe onderzoek maakt deel uit van een poging om Hollywood onder druk te zetten door meer vrouwen en mensen van kleur onderdeel te laten zijn op de filmsets en achter de schermen. In 2017 bracht het onderzoeksbureau een rapport uit dat aangeeft dat films met een diverse casts beter presteerden. Het nieuwe onderzoek is opgezet in samenwerking met een werkgroep van Time's Up, die afgelopen jaar onder de aandacht kwam door het aanpakken van seksuele intimidatie op de werkvloer. Zij werken mee aan dit onderzoek om de beeldvorming van vrouwen in de film-industrie te veranderen en verbeteren.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur