Neem een kijkje in koning Willem-Alexander en koningin Máxima's nieuwe onderkomen Huis ten Bosch

De koninklijke familie is afgelopen weekend in hun nieuwe residentie ingetrokken.

image
RVD-Erwin Olaf

Na de langverwachte renovatie, die niet ging zonder slag of stoot, is het nieuwe vertrek van de Nederlandse koninklijke familie Huis ten Bosch klaar voor bewoning. Afgelopen weekend zijn koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters ingetrokken in hun nieuwe residentie in Den Haag. Neem een kijkje in het nieuwe koninklijke vertrek.

Dure renovatie

Voordat het koninklijke gezin verhuisde naar dit nieuwe onderkomen woonde de familie in villa De Eikenhorst in Wassenaar. Sinds de kroning van Willem-Alexander in 2013 stond op de planning dat hij en zijn gezin zouden intrekken in Huis ten Bosch. Door uitloop van de renovatie werd dit moment uitgesteld tot nu. Er ontstond veel ophef over de kosten van de renovatie van het huis, die zijn opgelopen tot 63 miljoen euro in plaats van 35 miljoen euro. De renovatie is nog niet helemaal voltooid, door het jaar heen zullen de laatste aanpassingen worden gemaakt. Naast de renovatie is ook de beveiliging van het onderkomen verbetert, zo meldt de NOS.

Koninklijk Huis - ©RVD - Freek van den Bergh
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima ontvangen Barack Obama tijdens de Nuclear Security Summit in 2014, in de ontvangsthal van Huis Ten Bosch.
Getty Images

Familie huis

Huis ten Bosch stamt uit de 17de eeuw, heeft een vloeroppervlak van bijna 9000 vierkante meter en is een van de drie Staatspaleizen van Koning Willem-Alexander. Voorheen woonde Prinses Beatrix hier met haar man en kinderen, het is dus geen onbekend terrein voor de koning. Het is tevens de plek waar Willem-Alexander Máxima in 2001 ten huwelijk vroeg. Het onderkomen zal worden gebruikt als woning, maar ook voor officiële ontvangsten. Een van de bekendste vertrekken van het huis is de Oranje Zaal, de centrale zaal van het Paleis. Met een 19 meter hoog plafond vol met de mooiste schilderwerken, is het een van de pronkkamers van het onderkomen.

Koning Willem-Alexander ontvangt de Nuclear Security Summit minister-president Harper van Canada in de Blauwe Zaal in Huis ten Bosch.
ANP- Bart Maat.

Koningin Máxima bij het behang dat speciaal voor de verhuizing werd gerenoveerd.
Patrick van KatwijkGetty Images

Het plafond in de Oranjezaal.
Beeld: Staat der Nederlanden/Koninklijke Verzamelingen, Den Haag, Margareta Svensson
Zuidkant van de Oranje Zaal.
Koninklijk Huis - Margareta Svensson

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws