Zo ziet de nieuwe woning van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima eruit

De koninklijke familie is begin dit jaar in hun nieuwe residentie ingetrokken.

image
RVD-Erwin Olaf

Na de langverwachte renovatie, die niet ging zonder slag of stoot, was het nieuwe vertrek van de Nederlandse koninklijke familie Huis ten Bosch begin dit jaar klaar voor bewoning. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters zijn inmiddels als een tijdje ingetrokken in hun residentie in Den Haag. Nu zijn nieuwe beelden vrijgegeven van het paleis met het resultaat van de renovatie, waar een exclusief kijkje wordt gegeven in de koninklijke vertrekken.

Zuidkant van de Oranje Zaal.
Koninklijk Huis - Margareta Svensson

Familie huis

Huis ten Bosch stamt uit de 17de eeuw, heeft een vloeroppervlak van bijna 9000 vierkante meter en is een van de drie Staatspaleizen van Koning Willem-Alexander. Voorheen woonde Prinses Beatrix hier met haar man en kinderen, het is dus geen onbekend terrein voor de koning. Het is tevens de plek waar Willem-Alexander Máxima in 2001 ten huwelijk vroeg. Het onderkomen wordt gebruikt als woning, maar ook voor officiële ontvangsten. Een van de bekendste vertrekken van het huis is de Oranje Zaal, de centrale zaal van het Paleis. Met een 19 meter hoog plafond vol met de mooiste schilderwerken, is het een van de pronkkamers van het onderkomen.

image
De Blauwe Salon
Paleis Huis ten Bosch
image
De Blauwe Salon
Paleis Huis ten Bosch

De Blauwe Salon

De blauwe vertrekken werden gerenoveerd door Nederlands kunstenaarsduo Maurice Scheltens en Liesbeth Abbenes. De ruimte vertelt het verhaal gelinkt aan Nederland, het paleis en het koningshuis. Ze werkte nauw samen met de koning en koningin bij het creëren van een kunstwerk aan de muur dat werd geweven op stof. Het werk bestaat uit een combinatie van persoonlijke objecten met herinneringen aan onder meer prins Friso en prins Claus en archiefmateriaal van het koningshuis.

image
De Groene Salon / de DNA-Salon
Paleis Huis ten Bosch

De Groene Salon

Kunstenaar Jacob van der Beugel ontwierp de renovatie van de Groene Salon. Deze ruimte diende vroeger als ontvangsthal voor staatsbezoeken. Hier zijn de muren nu met klei en beton bewerkt door middel van tienduizenden kleine stenen. De salon is tegenwoordig omgedoopt tot de zogeheten DNA-salon, doordat de baksteentjes aan de muur het DNA van de koning en koningin weerspiegelen.

image
De Groene Salon / de DNA-Salon
Paleis Huis ten Bosch
image
Kunstwerk Studio Drift
Paleis Huis ten Bosch

Kunstwerken

Door het hele huis werden de verschillende ruimtes aangekleed met kunstwerken. Zo ook in de aankomsthal bij de ingang van het paleis. Daar is een werk te vinden van Studio Drift, die een bijzondere lampinstallatie maakte met behulp van echte paardenbloemen.

Koningin Máxima bij het behang dat speciaal voor de verhuizing werd gerenoveerd.
Patrick van KatwijkGetty Images

Dure renovatie

Voordat het koninklijke gezin verhuisde naar dit nieuwe onderkomen woonde de familie in villa De Eikenhorst in Wassenaar. Sinds de kroning van Willem-Alexander in 2013 was bekend dat hij en zijn gezin zouden intrekken in Huis ten Bosch. Door uitloop van de renovatie werd dit moment uitgesteld tot januari dit jaar. Er ontstond veel ophef over de kosten van de renovatie van het huis, die zijn opgelopen tot 63 miljoen euro in plaats van 35 miljoen euro. De renovatie is nog niet helemaal voltooid, door het jaar heen zullen de laatste aanpassingen worden gemaakt. Naast de renovatie is ook de beveiliging van het onderkomen verbetert, zo meldt de NOS.

Koninklijk Huis - ©RVD - Freek van den Bergh

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Koningin Máxima