Waarom het een onwijs goed idee is om deel te nemen aan de Women's March in Amsterdam

Op 9 maart zal Nederland zich verenigen tijdens de Women's March in Amsterdam. Doe jij mee?

People, Protest, Event, Public event, Crowd, Demonstration, Pedestrian, Social work, Parade, Rebellion,
Chanel Lente/Zomer 2015-show Getty Images

Het is alweer twee jaar geleden dat duizenden mensen op straat kwamen in Amsterdam tijdens de Women's March. Naar schatting liepen maar liefst twintig duizend mensen mee tijdens de Women's March op 11 maart in 2017, een mars tégen haat en vóór verdraagzaamheid. Nu vindt er op 9 maart, een dag na Internationale Vrouwendag, een nieuwe Women's March plaats. Daar wil je bij zijn, en wel om deze reden.

Krachtig gevoel

Op 11 maart 2017, om 13:00 uur stipt, begon de betoging op De Dam waarbij niet alleen vrouwen, maar ook mannen hun beste beentje voorzetten. En dat mag je letterlijk nemen. Even na 14:30 uur kwamen de eerste betogers aan op het Museumplein, de eindbestemming van de mars. Nederlands feministisch activist Marjan Sax, sprak toen de demonstranten toe. 'We staan hier voor gelijke rechten, niet alleen voor vrouwen, maar voor alle kwetsbare groepen in de samenleving. Er is helemaal niets ouderwets aan solidariteit.' Nine Balk (27) is plus size model en consultant voor jonge ondernemers, maar ook één van de organisatoren van de Women's March Amsterdam. 'Het was voor mij in 2017 de eerste keer ooit dat ik meeliep in een mars. Het voelde zo krachtig. De samenhorigheid die ik voelde was iets heel mooi. Het ontroerde me dat ook mannen met hun zonen en dochters meeliepen.' Milou Deelen (23) uit Amsterdam is journalist en feminist: 'Het zal voor mij de eerste keer zijn dat ik met spandoeken de straat op ga. Op dit moment is social media een echt spandoek voor mij. Waarom het toch een verschil uitmaakt om echt buiten te komen, is dat gevoel van eenheid.'

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Ik vind het zo belangrijk, dat naast online je je ook offline inzet voor je eigen idealen'

Nee tegen haat

De organisatie van Women's March wilde met deze actie mensen inspireren om stil te staan bij mensenrechten. De timing van de mars was niet geheel toevallig. Net voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 riepen initiatiefnemers op om te stemmen voor verdraagzaamheid en tegen haat. 'Onze stem telt wel degelijk! Wij zijn voor één Nederland; voor een verenigd Nederland,' werd er duidelijk gemaakt. "Nee" tegen haat en "ja" tegen gelijke rechten en gelijke behandeling voor vrouwen, voor de LGBTQ-gemeenschap, voor religieuze en etnische minderheden en voor mensen met een beperking. Cathelijne Blok (29), feministe en oprichter van het online platform The Titty Mag was erbij en keek ernaar: 'Ik vind het zo belangrijk, dat naast online je bijdragen je ook offline inzet voor je eigen idealen. De energie tijdens protestmarsen is zo overweldigend. Het is een sterk moment van protest en verenigen, maar ook een moment waarbij je veel nieuwe mensen leert kennen waarvan je kan leren en die je inspireren!' Milou: 'Het maakt me blij dat ik steeds meer mensen zie, en ik bedoel dan niet alleen vrouwen, maar ook mannen en alle mensen daaromheen en tussenin, die zich inzetten en zonder twijfel zichzelf een feminist noemen. Zoals ook mijn vader en mannelijke vrienden. Ook de media die steeds meer aandacht geeft aan de problematiek, is geweldig. Er wordt over gepraat en dat is het belangrijkste. Uiteindelijk is feminisme nog nodig en dat is dan weer iets dat me minder blij stemt.'

Cathelijne Blok, oprichter van The Titty Mag.
Cathelijne BlokInstagram

Roze pussyhats

Eerder in januari dat jaar kleurde de hoofdstad roze als een van de ruim zeshonderd steden over de hele wereld waar vrouwen de straat op gingen voor een van de grootste protesten voor vrouwenrechten ooit wereldwijd. Met de onderliggende boodschap om Donald Trump, de toen gloednieuwe president van de Verenigde Staten, terecht te wijzen op zijn acties. Roze pussyhats domineerden toen het Museumplein waarbij goedgemutste activisten spandoeken hadden gemaakt om alle wereldproblematiek aan te kaarten - ongelijkheid, en seksisme, racisme en andere vormen van uitsluiting tot de vluchtelingencrisis en persvrijheid.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Maak je klaar; we zijn niet gekomen om te spelen'

Focus dit jaar

Beter te vroeg, dan te laat. Een spreekwoord dat perfect bij deze oproep past. Het is midden januari en de teller van de activisten die zich op "aanwezig" hebben gezet op Facebook staat nog maar op 1,1 duizend. Als we de hetzelfde aantal (liefst nog meer) mensen op straat willen zien die hun steun betuigen, is alle hulp welkom. Dat vindt ook Cathelijne Blok die alles doet om de boodschap te verspreiden: 'Ik ga samen met vriendin, journalist en feminist Milou Deelen een (online) actie lanceren op 8 maart, tijdens Internationale Vrouwendag.' Tijdens de mars gaat het duo hier aandacht om vragen waarbij er al over de teksten op de spandoeken wordt gebrainstormd. Blok: 'We moeten ons realiseren dat gelijkwaardigheid geen alleenstaand vrouwenissue is. Samen strijden op een inclusieve manier voor een gelijkwaardige wereld is the way to go. Als ik dat op kleine schaal met The Titty Mag kan bereiken, vind ik dat al fantastisch!' Met haar platform gaat ze aankomend jaar naast wekelijkse interactieve inspiratie events, ook uitbreiden met een eigen podcast en er komt een mini-documentaire aan. Ook Balk heeft ambitieuze plannen: 'Ik wil even stilstaan bij de privileges die ik heb en daarbij een stap achteruit doen. Als blonde, witte vrouw kom ik met sommige kwesties zoals racisme minder in aanraking. Ik wil graag in het nieuwe jaar, mensen die het eerst nodig hebben, een platform bieden en hen ondersteunen met de struggles waar ze tegenaan lopen en zo de politieke microfoon delen. Iemand waar ik bijvoorbeeld het afgelopen jaar ontzettend van heb geleerd is Adinda Veltrop, lead organizer van Women's March Amsterdam. Een intelligente vrouw met ontzettend wijze lessen.' Milou Deelen: 'Ik hoop dit jaar meer verandering te zien bij mannen vooral als het gaat over onderwerpen als seksuele intimidatie. Ik blijf me zoveel mogelijk uitspreken waarover ik kan. Via de artikelen die ik schrijf en via mijn social media kanalen.'

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Nederland, verenigt u!

Met een titel als Women's March Amsterdam 2019, zou je denken dat de mars enkel vrouwen oproept. Niets is minder waar. Met de openingszin op de officiële Facebook-pagina kopt de organisatie '2019 is not just about women'. "Waarom nu?", vraag ik Balk. 'Het belang om te focussen op inclusiviteit is essentieel vandaag. Je merkt echt dat er vraag naar is om opnieuw samen te komen en te vechten om gelijke rechten.' De organisatie sluit zijn Facebook-oproep om mee te lopen met de mars af met een pakkende: 'Strijdend, feministisch, antiracistisch en inclusief. Dat is waar 2019 over gaat. Maak je klaar; we zijn niet gekomen om te spelen.' De twee vuur-emoji's op het einde van het bericht laten merken dat er op 9 maart 2019 niet zal gesold worden.

Meer details over de mars zoals namen van sprekers, pre-events en informatiesessies zullen aankomende weken worden vrijgegeven. Meld je aan op Facebook, verspreid de boodschap, maak je borst nat, trek je stoutste schoenen aan en fight for your right. Afspraak zaterdag 9 maart 2019 op De Dam in Amsterdam om 12:30 uur. Zien we je daar?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur