Onderzoek bevestigt: enkel met dit dieet houden we de aarde leefbaar

Zo moeten we minder vlees, suiker en vis gaan eten.

Clothing, Beauty, Fashion, Headpiece, Headgear, Photography, Dress, Fashion accessory, Victorian fashion, Fashion model,
Erwin Olaf, Vogue Nederland oktober 2013

Het is al langer bekend; de wereldbevolking blijft groeien waardoor steeds meer voedsel nodig is wat slecht is voor het milieu, klimaat en de gezondheid van de mens. Meer dan 800 miljoen mensen ter wereld zijn ondervoed terwijl twee miljard van de mensen is overvoed. Om de wereld leefbaar te houden moeten we onze eetgewoontes drastisch veranderen. Onderzoek door medisch tijdschrift The Lancet maakte duidelijk hoe dit dieet precies in elkaar zit.

Meer dan 50% minder vlees

Internationale voedsel, landbouw, klimaat en gezondheidsdeskundigen hebben zich gebogen over dit vraagstuk en zijn gekomen met een aanbeveling in het EAT-Lancet rapport. Het dieet is duidelijk: vermijd het eten van rood vlees, en probeer zo min mogelijk vis, zuivel en zeer weinig suiker en vet te eten. Dat minder vlees eten beter is voor zowel de gezondheid als het milieu blijkt ook uit dit onderzoek weer een belangrijk punt te zijn. Zo zou de aanbevolen hoeveelheid vlees per week zo'n 300 gram zijn, wat meer dan de helft minder is dan de gemiddelde hoeveelheid vlees die een een Nederlander op dit moment eet per week (735 gram). Daarnaast is er volgens de onderzoekers ruimte voor ongeveer anderhalf ei per week, anderhalve kilo brood en rijst en bijna twee kilo aan zuivel.

Wel fruit, peulvruchten en noten

Het dieet pleit juist voor een verhoging van een gevarieerd gebruik van fruit, noten, groenten, peulvruchten en granen. Zo wordt aanbevolen: 300 gram groente per dag, 200 gram fruit per dag en 230 gram granen per dag. Een andere tip is het eten van planten. Zo bestaan er op de wereld meer dan 30 duizend eetbare plantensoorten. Het onderzoek concludeert dat veel planten zowel gezonde als duurzame bronnen van voedingseiwitten zijn. Hun tip? Streef ernaar om minstens 125 gram droge bonen, linzen, erwten en andere noten of peulvruchten per dag te eten. Het eten van meer plantaardig en minder dierlijk voedsel is zowel gezond als duurzaam. Waarom? Voedingsmiddelen afkomstig van dieren, met name rood vlees, hebben een relatief hoge ecologische voetafdruk per portie in vergelijking met andere voedselgroepen.

10 miljard mensen te eten in 2025

Onderzoeker Guido Camps liet over het onderzoek aan Volkskrant weten dat het voor de meeste mensen beter zou zijn dit dieet te volgen. Maar dat het lastig zal zijn is ook duidelijk: 'Met één blikje cola zit je al boven de maximaal toegestane hoeveelheid suiker voor een dag.' Ongezond eten veroorzaakt wereldwijd meer sterfgevallen dan tabak, drugs, alcohol en onveilige seks samen. Volgens het onderzoek kunnen er jaarlijks 11 miljoen sterfgevallen waren voorkomen als we dit gezondere dieet volgen. Ook zorgt dit dieet ervoor dat de wereldbevolking van 10 miljard in 2025 genoeg te eten heeft.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur