Vrouwen blijven vaker werken na geboorte eerste kind

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat weten dat vrouwen vaker blijven werken na de geboorte van hun eerste kind.

Sitting, Leg, Photography, Footwear, Human leg, Photo shoot, Thigh,
Marc de Groot, Vogue Nederland, december 2016

Partnerverlof, het is en blijft voer voor discussie. Vogue's Pauline Breeuwsma maakte zich al eerder hard in een pleidooi voor meer partnerverlof na de geboorte van je kind. Sinds januari dit jaar hebben partners van vrouwen die bevallen zijn recht op vijf dagen betaald partnerverlof. In plaats van dit te moeten opnemen in de vier weken na de geboorte, mag dat nu ook binnen de zes maanden na de bevalling. Baby steps. Nu laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten dat vrouwen vaker blijven werken na de geboorte van hun eerste kind. Ook dragen vrouwen die voor het eerst moeder zijn geworden in 2013 meer aan het gezinsinkomen dan moeders uit 2005.

Gestopt na geboorte

Maar liefst 64.000 werkende heterostellen zijn voor dit onderzoek aan de tand gevoeld. Deze koppels werden voor het eerst ouders in 2005 of in 2013 en daar blijkt nogal wat verschil op te zitten als het gaat om het inkomensaandeel en de hoeveelheid vrouwen die stoppen met werken. Er is gekeken naar de inkomensverhouding tussen de man en de vrouw twee jaar voor en twee jaar na de geboorte van hun eerste kind. Uit het onderzoek blijkt dat ruim veertig procent van alle vrouwen minder gaat werken of zelfs stopt na de geboorte van hun eerste kind. Zeven procent van de jonge moeders uit 2005 stopten met werken na de komst van hun eerste baby. In 2013 was dat maar vier procent. Mannen blijven gemiddeld veertig uur per week werken waarbij het SCP eerder al berekende dat negen op de tien vaders evenveel uren blijft draaien op het werk.

Inkomen per gezin

Jonge moeders uit 2005 droegen twee jaar later gemiddeld 33 procent bij aan het gezinsinkomen. Jonge moeders uit 2013 droegen meer bij: gemiddeld 38 procent van het gezinsinkomen. Dit doordat steeds meer vrouwen evenveel uren blijven werken nadat ze moeder zijn geworden. In 2005 droegen was het inkomensaandeel van de vrouw binnen het huishouden gemiddeld 44 procent, twee jaar voor de geboorte van het eerste kind. In 2013 was dat niet anders voor jonge ouders uit 2013.

Verschil in opleiding

Ook is er verschil in opleiding; zo hebben hoogopgeleide vrouwen een groter inkomensaandeel voor en na de geboorte van de eersteling ten opzichte van vrouwen die een lagere- of geen opleiding hebben gevolgd. En stoppen hoogopgeleide vrouwen minder vaak met werken. Ook stoppen vrouwen die gehuwd zijn vaker dan ongehuwde vrouwen. De economische zelfstandigheid van vrouwen wordt groter met de jaren. In 2017 lag het percentage vrouwen dat zichzelf financieel ondersteunt zo'n zestig procent.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur