Een dubbelexpositie van Erwin Olaf toont zijn mooiste werk

Het meest bijzondere werk van de iconische Nederlandse fotograaf is vanaf nu te zien in twee musea in Den Haag.

Hair, Face, Facial hair, Head, Lip, Beauty, Hairstyle, Chin, Beard, Eye,
Erwin Olaf

Lady Di met een bebloed Mercedes-embleem in haar arm, de koninklijke familie zo close dat je de wenkbrauwhaartjes kunt tellen, een perfect gecoiffeerde vrouw in een perfecte jurk in een perfect jarenvijftigdecor, maar de kille eenzaamheid knalt ervan af. Het werk van Erwin Olaf doet iets met je. Met zijn gestileerde beelden vertelt hij mysterieuze verhalen, die lijken te zeggen dat hoe normaler de wereld lijkt, hoe gekker hij is. Erwin Olaf wordt zestig, en dus is het tijd voor een grote overzichtstentoonstelling in het Fotomuseum en het Gemeentemuseum Den Haag. Samen laten ze zien hoe de fotograaf zich heeft ontwikkeld in de afgelopen veertig jaar. Van boze jonge hond in de jaren tachtig naar gerenommeerd kunstenaar, die nooit een foto zomaar maakt.

Nachtvlinders & buitenbeentjes

Als student journalistiek zocht hij al antwoord op de vraag: wat is normaal? En die vraag is hem altijd blijven fascineren. In de afgelopen vier decennia laat hij met al zijn stofopwaaiende series keer op keer zien dat ‘normaal’ niet bestaat. Olaf: ‘Ik heb me altijd geïdentificeerd met de buitenbeentjes, de nachtvlinders, de rebellen.’ Begin met het Fotomuseum voor een spectaculair overzicht van al zijn spraakmakende series zoals Chessmen en Blacks, maar ook zijn allereerste werken, veel in vintage prints. Olaf: ‘Het oude werk geeft me het gevoel alsof het van mijn neefje is. Wel een heel leuk neefje!’

Clothing, Hairstyle, Dress, Outerwear, Kimono, Long hair, Textile, Costume, Photography, Pattern,
Erwil Olaf

Weegee

Behalve zijn eigen werk, heeft Olaf twintig foto’s geselecteerd van fotografen (van Man Ray en Robert Mapplethorpe tot Rineke Dijkstra) die hem in grote mate hebben geïnspireerd en gemotiveerd. De audiotour is hierbij een absolute must: zo vertelt Olaf openhartig over de snapshot van Weegee in thirties New York van een man die gearresteerd wordt wegens cross-dressing, en toch uitdagend lachend in de camera zelfs nog z’n been optilt voor de fotograaf. Het gaf Olaf de moed om taboes te doorbreken en te laten zien dat regeltjes voor ‘normaal’ niet voor iedereen gelden.

Fashion, Room, Suit, Outerwear, Coat, Formal wear, Fashion design,
Erwin Olaf

Hilarische verhalen

In de audiotour geeft Olaf ook geweldige inkijkjes en anekdotes over hoe zijn series tot stand zijn gekomen. Hoezo dat zelfportret waarbij hij zijn geslachtsdeel in enthousiaste staat toont? Wat is het verhaal achter de Chessmen-serie waarbij de naakte modellen als schaakstukken in machtsspelletjes verwikkeld zijn? Hilarische verhalen waar de fotograaf ook zelf hard om moet lachen.

Sitting, Beauty, Leg, Long hair, Fashion, Thigh, Photo shoot, Black hair, Neck, Photography,
Erwin Olaf

Palm Springs

En dat is nog maar deel één van de tentoonstelling, want in het ernaast gelegen Gemeentemuseum zie je het recente werk (vanaf de jaren ’00). Olaf: ‘Wat hier hangt is een uittreksel van waar ik heel blij mee ben. Na 2004 zit ik echt lekker in m’n vel en sta ik honderd procent achter wat ik gemaakt heb.’ Palm Springs is deel drie van de stedentrilogie Shanghai en Berlijn, die hij eerder maakte en die veel lof oogstten. Het zijn de voor Olaf kenmerkende verstilde, gestileerde portretten, die een onheilspellend verhaal verbergen. Dit keer is het decor het kunstmatig aangelegde Palm Springs. ‘Palm Springs is neergekwakt in de woestijn, het is zo’n gekke plek. Maar het is heel divers, er wordt flink gemixt, door de liefde en de seksualiteit. Er is een rauw en kritisch verhaal ontstaan.’ Over diversiteit, over macht. Hoe perfect de modellen er ook uitzien, ze smachten naar contact en wachten op ongrijpbare gebeurtenissen, het is allesbehalve normaal.
Terug naar de prinsessen, want de adembenemende close-ups van Máxima en gezin hebben gelukkig ook een prominente plaats gekregen in de expo. Als je de sproetjes van onze royals met je neus bijna tegen het glas bestudeert, zie je: heel normaal.

Portret Koningin Máxima door Erwin Olaf, september 2017
Portret Koningin Máxima door Erwin Olaf, september 2017
Erwin Olaf
Portret prinses Amalia door Erwin Olaf, september 2017
Portret prinses Amalia door Erwin Olaf, september 2017
Erwin Olaf

Erwin Olaf, Van 16 februari tot en met 12 mei 2019 in het Fotomuseum Den Haag & Gemeentemuseum Den Haag.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur