De geliefde avocado is zo goed niet voor het milieu

Het is vooral 'gevaarlijk' dat de avocado zo'n enorme hype is in westerse landen.

Vegetarian sandwiches with avocado, ricotta, egg yolk, spinach, cherry tomatoes on whole grain toast bread on white serving board with ingredients above over white marble background Top view, space
REDA&COGetty Images

Vorig jaar bleek volgens nieuw onderzoek dat een vegan eetpatroon het beste is wat je als individu kunt doen voor het milieu, maar de geliefde avocado – waar in een plant-based dieet snel naar wordt gegrepen – blijkt zo duurzaam nog niet. In Amsterdam (en internationaal) is de vrucht een hype; avocadofrietjes, avocadoburgers, natuurlijk avocado toast. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of er is wel een avocado-variant van. Alleen het 'groene goud', zoals avocado ook wel wordt genoemd omdat het zo rijk is aan onder meer vitaminen, gezonde vetten en mineralen, heeft een schaduwzijde. Waarom? Het is een enorme waterslurper.

Waterslurper

Zo vertelt René ten Bos, Denker des Vaderlands Klimaatverandering, in een interview met NRC: 'Waar vrolijke GroenLinksers elkaar complimenteren met hun goede gedrag, maar wel avocado’s eten – heel slecht voor het klimaat.' En dat terwijl op de website van Milieu Centraal de avocado nog wordt ingeschaald als 'goede keuze'. Avocado's zijn namelijk enorme waterslurpers, volgens het Voedingscentrum tot wel 2000 liter per kilo. Ter vergelijking: een sinaasappel verbruikt circa 400 liter per kilo. Dat een avocado zo ontzettend veel water kost is nog te overzien, maar niet dat deze vrucht ineens zo immens populair is in westerse landen. Het is hier bijna een soort 'basisvoedsel' geworden. Maar als we elke dag avocado's blijven eten is dat bepaald niet goed voor Moeder Aarde. Sanderine Nonhebel, onderzoeker bij het Centrum voor Energie en Milieukunde van de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt aan de NOS dat voedselhypes simpelweg niet goed zijn voor het milieu: 'Ze veroorzaken onrust op de handelsmarkten en de landbouw kan dat niet bijhouden.'

Lokaal

Daarbij komt dat avocado's natuurlijk niet uit Nederland komen. Een meer duurzame farm-to-table-filosofie schrijft juist voor dat je voor seizoensgebonden groente en fruit kiest, dat lokaal is geteeld. Avocado's, uit bijvoorbeeld Californië maar ook Chili, hebben bovendien vaak nog een hele vliegreis te gaan voordat ze hier in de schappen belanden. Volgens Milieu Centraal is een exemplaar uit Spanje, die hiernaartoe komt per vrachtwagen, wel iets beter. In Chili worden veel bossen gekapt om de winstgevende vrucht te kunnen verbouwen. Het is zeker zo dat vlees en zuivel een veel grotere impact hebben op het milieu. Maar als vegan of vegetariër zou het wellicht een idee zijn om af en toe wat af te wisselen waar het de geliefde avocado betreft.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws