Kunsthal presenteert eerste tentoonstelling ooit over mode-icoon Thierry Mugler

Het kunstmuseum in Rotterdam heeft een primeur.

image
Getty Images

Modehuis Thierry Mugler staat bekend om zijn morfologische en futuristische stijl waarin glamoureuze, elegante en bijna buitenaardse silhouetten centraal staan. De ontwerper bracht een ware revolutie in de modewereld te weeg met zijn gedurfde ontwerpen. Nu kondigt De Kunsthal in Rotterdam aan in het najaar een expositie te wijden aan de bijzondere ontwerper genaamd Thierry Mugler: Couturissime. Nooit eerder werd er een overzichtstentoonstelling gepresenteerd van het werk van de Franse ontwerper, tot nu.

Visionair

De grootschalige tentoonstelling onthult de verschillende universums van Mugler als visionair, couturier, fotograaf en parfumeur. De tentoonstelling is vorm gegeven in een retrospectief, waarbij de nadruk ligt op zijn prêt-à-porter en haute couture collecties. De tentoonstelling biedt bezoekers de mogelijkheid om een duik te nemen in Muglers unieke verbeeldingskracht waarin perfectionisme, Hollywood-achtige glam, dromen, exotische wezens en sciencefiction elkaar afwisselen. Er zullen 140 verschillende stukken worden getoond, afkomstig uit de periode tussen 1973 en 2001, waarvan de meeste voor het eerst tentoongesteld worden. Daarnaast zijn er veel nooit eerder getoonde accessoires en toneelkostuums, clips en video’s, archiefdocumenten en schetsen te zien.

image
Getty Images

Interdisciplinair

Mugler kleedt een scala aan sterren voor menig event waaronder Lady Gaga, Céline Dion en Liza Minelli en ontwerpt hij kostuums voor Beyoncé. Thierry Mugler werkte veel samen met andere artiesten als filmmakers, architecten en fotografen als Helmut Newton, Guy Bordin en David LaChapelle. Zo maakte Mugler naast mode ook film, waar hij in 1990 de iconische videoclip Too Funky van George Michael regisseerde en korte films maakten met actrices als Isabelle Huppert en Juliette Binoche.

image
Getty Images

Samenwerking

De tentoonstelling wordt in samenwerking gemaakt met het Montreal Museum of Fine Arts (MMFA), Clarins Group en Maison Mugler. De wereldpremière vindt in maart plaats in Montreal waarna de tentoonstelling de wereld over zal reizen, waar De Kunsthal de tweede locatie van de tentoonstelling is en tevens de Europese première heeft. 'Ik heb altijd een fascinatie gehad voor het mooiste dier op aarde: de mens. Om dit wezen te verheerlijken gebruik ik alle middelen die ik tot mijn beschikking heb: mode, shows, parfums, fotografie, video... Ik ben niet iemand die in het verleden blijft hangen, maar de MMFA was de eerste die met het voorstel kwam om mijn creaties te ensceneren en om samen een vrije, mondiale en vernieuwde artistieke visie te verbeelden. Hoe kon ik dat weigeren?' zo stelt Thierry Mugler in een persbericht over zijn expositie.

De tentoonstelling is te zien vanaf 12 oktober 2019 t/m 8 maart 2020 in de Kunsthal in Rotterdam.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws