Het grote mysterie van Marokko: waar is de vrouw van Koning Mohammed VI gebleven?

Dit weekend bezoeken Meghan Markle en Prins Harry Marokko.

State dinner at the palace for king Juan Carlos and Queen Sofia of Spain in Marrakech, Morocco on January 17, 2005.
Alain BENAINOUSGetty Images

Vandaag arriveren Prins Harry en hoogzwangere Meghan Markle in Marokko. Dit is al niet zonder controverse, want er wordt voor de veiligheid van de royals gevreesd, omdat het land wordt geteisterd door rellen. Hiervoor is al een exit-plan in gang gezet, mocht de dreiging inderdaad te groot worden voor het stel. Dit is niet het enige wat hun bezoek overschaduwt. Want de vraag rijst weer eens: waar is de vrouw van de Koning, prinses Lalla Salma, eigenlijk gebleven? Het lijkt alsof zij twee jaar geleden uit het niets is verdwenen. Het wordt wel 'het grote mysterie van Marokko' genoemd.

Clothing, Fashion, Fur, Outerwear, Street fashion, Textile, Fur clothing, Long hair, Coat, Jacket,
Getty Images

Verdwijning

Prinses Lalla Salma is namelijk al twee jaar niet meer gezien, ook niet bij belangrijke koninklijke gelegenheden. Salma is geboren als burgermeisje die werkte als ict'er. Het was geen voor de hand liggende keuze dat zij de vrouw werd van de Marokkaanse koning, maar Mohammed VI koos toch voor haar. Daarbij brak hij ook met de traditie dat de echtgenote van de koning niet in het openbaar zou mogen verschijnen. Ze werd eerder nog gezien bij de inhuldiging van Willem-Alexander. Hiernaast werkte ze voor de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De prinses (nu 40) is geliefd bij het Marokkaanse volk en ze staat bekend om haar stijl, waarbij ze veelal in Franse couture haar opwachting maakte en haar bos rode krullen met trots draagt. In 2014 werd ze zelfs verkozen tot 'meest inspirerende vrouw in de Arabische wereld'. Helaas is ze sinds 2017 niet meer gezien.

Cobalt blue, Clothing, Electric blue, Street fashion, Blue, Beauty, Fashion, Purple, Long hair, Outerwear,
Getty Images

Doodgezwegen

Marokkaanse media reppen er met geen woord over, maar Spaanse kranten wel. Zo gaan verhalen de ronde dat het paar gescheiden is, sinds de koning een hartoperatie heeft moeten ondergaan in Parijs. Zij was toen opvallend genoeg niet aanwezig toen de rest van de familie aan zijn ziektebed stond. Het is in Marokko toegestaan om te trouwen, maar voor het koningshuis is het wel gezichtsverlies. Het is taboe erover te spreken. 'Toen de vraag over zijn scheiding gesteld werd aan een woordvoerder voelde men zich echt in verlegenheid gebracht,' vertelde Koning Willem-Alexander eerder. Terwijl Salma het doorgaans goed met andere royals kan vinden, zoals koningin Letizia van Spanje, zal ze misschien geen van hen meer zien. Het is dus de vraag of Meghan Markle haar zal ontmoeten. Het schijnt dat Salma een onderkomen heeft op het Griekse eiland Kea. De kwestie wordt weliswaar volledig doodgezwegen in eigen land. Terwijl de koning beslist niet als dictator wordt gezien in Marokko en juist populair is. Het zal ons benieuwen of Salma ineens toch zal opduiken tijdens het bewogen bezoek van de Britten.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur