Waarom je deze Carnaval de confetti links wil laten liggen

Bij carnaval hoort confetti. Maar is dit wel milieu zo vriendelijk?

People, Crowd, Fun, Youth, Happy, Smile, Festival, Tree, Cheering, Adaptation,
Getty Images

Alaaf! Dit weekend (officieel van zondag 3 tot dinsdag 5 maart) is het carnaval. Het zuiden van ons land (en stiekem ook boven de rivieren) maakt zich klaar voor, zoals op zijn Brabants, gezegd een hoop leut. Maanden van voorbereidingen worden er gestoken in outfits, carnavals karren en het instuderen van lokale dorpsliederen. Net zoals bij ieder feestje kan de confetti en party popper niet ontbreken, zeker niet bij een feest als dit. De Volkskrant publiceerde deze week echter een artikel waarin de schadelijke gevolgen van confetti voor het milieu uiteen worden gezet, en dat is niet mis. Maar er zijn alternatieven!

Plastic

Confetti is verkrijgbaar in alle kleuren, soorten en vormen en wordt tegenwoordig vaak gemaakt van plastic kunststof. De natuur weet niet wat het moet doen met de plastic soep en daardoor zie je maanden na vieringen zoals oud & nieuw of carnaval de kleine snipper nog verloren op straat liggen. Zwerfafvalraper Rene Rovekamp is een petitie opgestart om een nationaal verbod te krijgen op de verkoop van plastic confetti en heeft tot nu 5.569 ondergetekende weten te strikken. De Limburgse gemeente Gennep / Sint Anthonis verbieden de plastic confetti al, zo meldt de Gelderlander.

Alternatieven

Papier is een biologisch afbreekbaar alternatief om vrolijk mee te kunnen strooien bij vieringen zoals bruiloften, verjaardag en carnaval. Maar ook dit is nog niet helemaal fijn voor de natuur. Het is namelijk niet duidelijk hoe schadelijk de inkt is voor het milieu, aldus de Volkskrant. Toch is er ook een duurzaam alternatief: bio confetti, gemaakt van maïszetmeel of rijstpapier van voedingskleurstoffen en bladconfetti van gedroogde bloemblaadjes. Dit alternatief is wel wat duurder, 60 handjes bladconfetti is € 75,95. Confetti van recycled papier is net zo duur al de gewone papieren confetti. Gerecyclede papieren confetti, 20 kg, is € 44,-, en dan kan je zonder schuldgevoel naar hartelust de Carnvalsprinsen en -prinsessen onderstrooien.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur