In gesprek met de bedenker van datingapp 'Bumble' Whitney Wolfe Herd

Wapenfeit één: ze richtte in 2012 Tinder op, samen met twee partners die ze later aanklaagde voor seksuele intimidatie en discriminatie.

Formal wear, Suit, Event, Fashion, Dress, Yellow, Carpet, Premiere, Public event, Haute couture,
Getty Images

Na Tinder is er nu Bumble: een datingapp waarbij vrouwen de eerste stap zetten. Een klein verschil, met revolutionaire gevolgen. ‘Het geeft vrouwen veel zelfvertrouwen als ze controle hebben,’ zegt bedenker Whitney Wolfe Herd. En dat is hoognodig, in een tijd waarin de liefdesspelregels in rap tempo veranderen.

‘We leven in een revolutionair tijdperk. Het glazen plafond is eindelijk aan het breken en het is sexy, empowering en inspirerend als een vrouw ‘owns her shit’. We mogen eindelijk mens zijn, echte mensen. En wat is echter dan liefde en seks?’ Whitney Wolfe Herd praat zoals ze eruitziet: vol zelfvertrouwen, vastberaden, krachtig. Dit is een vrouw met een doel, en ze gaat er recht op af. Een vrouw ook die volgens Time een van de honderd invloedrijkste mensen van 2018 was. Wapenfeit één: ze richtte in 2012 Tinder op, samen met twee partners die ze later aanklaagde voor seksuele intimidatie en discriminatie. Ze was 24 en vastbesloten om vrouwen meer power te geven in de liefde. Dat werd wapenfeit twee: Bumble. Een datingapp waar zowel vrouwen als mannen kunnen swipen, maar waar alleen de vrouwen een conversatie kunnen starten. Onlangs werd de app in Nederland geïntroduceerd, en ook hier wil het de wereld van online dating revolutionair veranderen. Opnieuw. Want er is al zo veel veranderd.

Yellow, Conversation, Performance, Event, Organism, Adaptation, Performing arts, Sitting, Stage, Talent show,
Getty Images

Matchingsites

Liefde is niet meer wat het was. Onze moeders leerden onze vaders kennen op school, op een dansfeest of via via en dan vroeg hij haar op afspraakjes. Na verliefdheid volgde verloving en een trouwerij. En ze leefden nog lang en gelukkig, in de meeste gevallen. Hoe anders is dat nu. Tussen de generatie van onze ouders en die van ons zit een wereld van verschil en die heet internet. Eind jaren negentig kwamen de eerste datingsites en sinds de eeuwwisseling hebben die een vlucht genomen die niemand had voorzien. In korte tijd manifesteerde het wereldwijde web zich als dé plek om een nieuwe partner te vinden. Van de koppels die tussen 1998 en 2003 gingen samenwonen had minder dan twee procent elkaar via internet ontmoet. Vijf jaar later was dat bijna tien procent en volgens de laatste cijfers uit 2017 staat de teller al op veertien procent. De snelle opmars is niet in de laatste plaats te danken aan de datingapp, die na de smartphone algauw in ons liefdesleven kwam. Eerst was er Grindr, drie jaar later kwam Tinder. Sindsdien is niets meer hetzelfde op het liefdesfront. Werd het aanvankelijk nog beschouwd als enigszins sneu als je je liefde op een matchingsite moest vinden, tegenwoordig zoekt een op de drie singles er zijn toevlucht en besteden millennials tien uur per week op een datingapp. Niemand die dat nog raar vindt.

Seksuele marktplaats

Sommigen wijzen wel op de gevaren. Tinder is volgens een toenemend aantal vrouwelijke critici een ‘sexual marketplace’ voor instant bevrediging van onze verlangens. Zo schrijft feminist bell hooks (ze schrijft haar naam opzettelijk met kleine letters) in haar boek All About Love dat we ook in liefde consumenten zijn geworden en daarom alleen maar gefixeerd zijn op onze behoeften. Die worden echter nooit helemaal vervuld, want we leven in een markteconomie die draait op onze verlangens en ons dus continu probeert te verleiden. Daarbij is de nadruk op uiterlijk komen te liggen, schreef Jia Tolentino onlangs in The New Yorker. ‘Apps als Tinder zijn zo gebouwd dat ze mensen matchen op basis van uiterlijk boven alles.’ Seksuele aantrekkingskracht is zo synoniem geworden aan perfectie, oftewel aan slank, lang, blank in het huidige schoonheidsideaal. Dat geldt voor mannen en vrouwen, alleen zijn vrouwen hiervan de dupe. Want, schrijft Tolentino, ‘er is een absurde ongelijkheid in de manier waarop mannen en vrouwen wordt geleerd met deze omstandigheden te dealen. Vrouwen worden van jongs af aan geconditioneerd om zichzelf de schuld te geven wanneer ze zich onaantrekkelijk voelen, en te geloven dat ze onacceptabel zullen blijven tenzij ze er tijd en geld en moeite in stoppen om knap en aantrekkelijk voor mannen te worden.’ Mannen daarentegen hebben de upper hand: ‘Mannen geven, net als vrouwen zelf, vrouwen de schuld wanneer zij zich onbegeerd voelen.’ En dat vertaalt zich in onaangenaam gedrag. Iedere vrouw die weleens op Tinder heeft gezeten, kent het fenomeen: wijs een man af en je bent een hoer, een bitch, of er moet hoognodig een piemel in en voor het geval je bent vergeten hoe die er ook weer uitziet, krijg je er gerust een foto van op je scherm. De opmars van datingapps gaat hand in hand met de opmars van online misogynie, ongevraagde dick pics en andere agressieve uitingen van afgewezen mannen.

Fast Company Innovation Festival - Day 3
Bennett Raglin

Vrouwelijke stem

Daarom is er nu Bumble. Na haar tumultueuze einde bij Tinder kreeg Wolfe Herd zo veel haatmail en online machtsvertoon van mannen te verduren, dat ze al haar zelfvertrouwen kwijtraakte en in een depressie zakte. Maar op een dag werd ze wakker en besloot ze dat het klaar was. Genoeg. Ze zou zichzelf heruitvinden en internet ook. ‘Ik dacht: hoe kan ik een online cultuur scheppen waarin mannen niet meer wegkomen met hun seksistische gedrag? Hoe kan ik het internet opnieuw inrichten vanuit een vrouwelijk perspectief? Waar is überhaupt de vrouwelijke stem op die sociale platformen?’ Vanuit die gedachte kwam het idee om een datingapp te ontwikkelen waarbij vrouwen de eerste stap moeten zetten. Een doodeenvoudige toevoeging, die evenwel groot verschil maakt. ‘De opvatting dat vrouwen moeten wachten tot een man de eerste stap zet, zit zo diep ingebakken in onze cultuur. Meisjes wordt van jongs af aan geleerd dat ze prinsessen moeten zijn, sierlijk en verfijnd. Nooit als eerste met een jongen praten, want hij zal denken dat je behoeftig bent en makkelijk. Jongens intussen wordt geleerd dat ze achter de meisjes aan moeten, om te pakken wat ze willen. Maar we hebben het al die tijd verkeerd gehad. Vrouwen nemen aan dat mannen iets willen en vice versa. We proberen allemaal elkaars gedachten te lezen, maar we zijn in werkelijkheid allemaal hetzelfde. We zijn gewoon mensen die verbinding zoeken. We willen liefde, we willen vriendschap, we willen succes.’ Bumble, vertelt ze, is er om die hele cultuur van gendernormen om te gooien en gelijkwaardige relaties te creëren waarin iedereen mag zijn wie hij of zij is, en waarin vooral ook vrouwen een stem hebben. ‘Het geeft vrouwen ongelooflijk veel zelfvertrouwen als hun stem gehoord wordt en als ze controle hebben over een situatie.’

‘Single vrouwen in hun prime, zijn voor het eerst in de geschiedenis succesvoller dan de single mannen in hun omgeving.'

Hookup-cultuur

Dat gebeurt al steeds meer. De hashtag Metoo is uitgegroeid tot een tijdperk waarin de gedragscodes tussen mannen en vrouwen opnieuw geschreven worden. Om die reden is Wolfe Herd optimistisch over de kracht van internet, in weerwil van de kritiek dat die juist ondermijnend is voor vrouwen omdat het een losgeslagen sekscultuur promoot. ‘Ik denk dat het leven in rap tempo moderniseert en je ziet bij elke ontwikkeling van traditioneel richting modern dat we er dingen bij winnen en sommige dingen verliezen. Maar ik denk oprecht dat de toekomst van tech veel kansen brengt. Als je bedenkt dat vrouwen vroeger bijna gevangen zaten in hun opvoeding en hun omgeving, maar heel weinig keuzes hadden en uiteindelijk genoegen namen met het leven dat ze konden krijgen. Met de nieuwe technologie van datingapps hebben vrouwen toegang tot mensen die perfect bij ze passen, maar die ze anders in geen honderd jaar waren tegengekomen.’ Het is een verfrissend punt dat al eerder werd gemaakt door Hanna Rosin in The Atlantic in een stuk getiteld Boys on the side, over hoe de hookup-cultuur – die van casual daten – juist goed is voor vrouwen. ‘Seksuele bevrijding, zegt men, bevrijdde voornamelijk mannen – die nu vrouwen voor hun plezier konden gebruiken zonder verantwoordelijkheid te nemen voor de emotionele schade die hun gedrag veroorzaakte.’ Die theorie, schrijft ze, gaat uit van de gedachte dat mannen alle kaarten in handen hebben en dat vrouwen zich hiernaar moeten schikken, omdat de spoeling van beschikbare mannen dunner is dan andersom, en ze willen trouwen en kinderen krijgen voor de biologische klok begint te tikken. Maar deze analyse doet geen recht aan de werkelijkheid. ‘Single vrouwen in hun prime,’ schrijft Rosin, zijn voor het eerst in de geschiedenis succesvoller dan de single mannen in hun omgeving. Ze hebben vaker een diploma, en ze verdienen vaak meer geld. Dat is niet dankzij de pil alleen of legale abortus, maar dankzij de hele seksuele revolutie die het mogelijk heeft gemaakt om het huwelijk uit te stellen en tijdelijke relaties te hebben die niet in de weg staan van een opleiding of carrière.' En laten we daarbij niet vergeten dat er genoeg vrouwen zijn die genieten van casual seks. Volgens Rosin zijn het vrouwen die de hookup-cultuur in stand houden, omdat ze er baat bij hebben: ze hoeven niet meer meteen te settelen, ze kunnen seks en lol hebben totdat ze hebben bereikt wat ze willen, en totdat ze die ene tegenkomen die perfect bij ze past.

Maak elkaar sterker

Het zou wel prettig zijn als we die ene rustig kunnen zoeken, ongestoord door vieze praatjes en plaatjes van mannen met wie ze seks noch kinderen willen. Hulde aan Bumble dus, dat er overigens niet alleen is voor de liefde, maar ook voor vriendschap en business. ‘Misbruik komt niet alleen voor in liefdesrelaties,’ zegt Wolfe Herd, ‘ook vriendschappen kunnen ondermijnend zijn, zeker tussen vrouwen.’ Als je het haar vraagt, heeft dat alles te maken met die onderdrukte positie waar vrouwen eeuwenlang in hebben gezeten. ‘Er is voor vrouwen lange tijd maar een stoel aan tafel geweest, en we zijn lange tijd geconditioneerd om competitief te zijn en onze plek veilig te stellen. Maar als we meer ruimte maken voor vrouwen, dan hoeven we helemaal niet meer te strijden om aandacht, of om die ene baan. Steun elkaar, maak elkaar sterker, maak de tafel groter zodat er plaats is voor iedereen. Ik geloof daarin. Ik doe mijn uiterste best om te laten zien dat je vrouw kunt zijn én andere vrouwen kunt steunen én de top kunt bereiken.’

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur