Oprichter ‘Skinny Bitch Collective’ workout onder vuur door Diet Prada

Russell Bateman wordt beschuldigd van respectloze omgang met Keniaanse inheemse cultuur tijdens zijn workout regime.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Instagram-account Diet Prada staat er om bekend onrechtvaardigheid binnen de mode- en beautyindustrie aan de kaak te stellen. Afgelopen weekend sloeg het Instagram-account opnieuw toe. Zo kwam de oprichter van het workout programma Skinny Bitch Collective onder vuur te liggen voor een fitnessretraite in Kenia, waarbij traditionele aspecten van de inheemse cultuur en bewoners naar verluidt schaamteloos en zonder respect werden gebruikt.

Fitness-rekwisiet

Oprichter van het trainingsregime Russell Bateman deelde afbeeldingen en video’s op zijn social media van een retraite van zijn sportprogramma, waar de inheemse Keniaanse Maasai bevolking op de achtergrond te zien is, terwijl enkel witte vrouwen sport oefeningen uitvoeren. Bateman werd geconfronteerd door Diet Prada die hem beschuldigde de Maasai bevolking als rekwisiet te gebruiken. Hierna verwijderde Bateman de afbeeldingen van zijn social media kanalen, waarna Diet Prada de beelden op hun eigen kanalen publiceerde en de trainer onder vuur legde: ‘Ze zijn erin geslaagd om de Maasai bevolking niet enkel als achtergrond te gebruiken voor een fitness-video, maar letterlijk als rekwisieten in hun fitnessroutines. Op de afbeeldingen zien we de meisjes de lokale bevolking zelfs als onderdeel van een hindernisbaan gebruiken. Het is 2019 en mensen hebben nog steeds niet geleerd dat er geen superieure etnische groepen bestaan. De koloniale denkwijze is blijkbaar nog springlevend.’

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Excuses

Russell Bateman is een trainer uit Londen en oprichter van het Skinny Bitch Collective, een invite-only trainingsles waar vooral modellen en celebrities onderdeel van zijn. Na de opmerking van Diet Prada gaf Bateman een verklaring waarin hij zijn excuses aanbiedt: ‘Het was onze bedoeling om een interculturele uitwisseling te bevorderen en om de schoonheid van Kenia en de inheemse bevolking te benadrukken. Maar we begrijpen dat onze inhoud ruimschoots tekortschiet in dit doel en een gepaste culturele benadering ontbreekt door stereotypen van mensen in kleur uit het koloniale tijdperk te versterken.’ In de nasleep rondom de controverse, werd de gehele organisatie van Russell tevens sterk bekritiseerd. Diet Prada benadrukte de hyper-seksualisering van vrouwen in campagnes voor de organisatie, waarbij een onrealistisch en ongezond vrouwenbeeld, namelijk 'Skinny Bitch', wordt nagestreefd.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur