Alles wat je moet weten over de Provinciale Statenverkiezingen

Waarvoor stem je nu eigenlijk en wat zijn de verdere consequenties van je stem? Wij zetten het allemaal voor je op een rij.

Photograph, Clothing, Street fashion, Fashion, Snapshot, Street, Road, Yellow, Waist, Infrastructure,
Getty Images

In het hele land zijn vandaag stembureaus geopend voor de Provinciale Statenverkiezingen. Wij zetten alles voor je op een rij, van mogelijke plekken om je stem uit te brengen tot de verdere consequenties van jouw politieke keuze, zodat je precies weet wat je met jouw stem kan doen.

Waar stem je voor

Uit de naam blijkt al dat deze verkiezingen zich focussen op het kiezen van politieke vertegenwoordigers voor het provinciaal bestuur. Dit bestuur is de schakel tussen de nationale politiek en de politiek op gemeente niveau en bepaalt het beleid op onderwerpen als infrastructuur en openbaar vervoer. Daarnaast controleren zij of gemeenten en waterschappen hun taken goed uitvoeren. Daarnaast heeft je stem ook indirect invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer, die door de Statenleden op 27 mei wordt verkozen. Dit heeft invloed op de stabiliteit van het huidige kabinet, doordat de gekozen leden van de Eerste Kamer het laatste woord hebben in het wetgevingsproces en dus alle wetten en regels afkomstig vanuit de Tweede Kamer kunnen goedkeuren of verwerpen. Daarnaast is er tijdens deze verkiezing ook het waterschap dat meetelt. Het Nederlandse waterschap is een van de oudste bestuurslagen van ons land en heeft als primaire taak het waterbeheer in het land te reguleren en onderhouden. Denk hierbij vooral veiligheid van dijken, kwaliteit van het water en waterbeleid. Tijdens een periode waarin onderwerpen als klimaat en milieu een steeds belangrijkere rol innemen, zijn de waterschappen des te meer van belang.

Waar en wanneer

Ruim 13 miljoen mensen mogen vandaag hun stem uitbrengen, waardoor er 570 nieuwe Statenleden in Nederland worden verkozen. Op ongeveer 10.000 verschillende plekken in het land kunnen mensen hun stem uitbrengen. Waar je precies kunt stemmen bij jou in de buurt vind je in dit overzicht dat alle stemlocaties in Nederland toont. Stemmen kan van vanochtend 7.30 tot vanavond 21.00 uur. In veel gemeenten zijn er ook stemlokalen met afwijkende openingstijden, bijvoorbeeld in winkelcentra. Van de gemeente ontvangt men enkele dagen voor de verkiezingen een overzicht met alle stemlokalen en eventuele afwijkende openingstijden.

Hoe stem je

Om een geldige stem te geven heb je twee dingen nodig; je stempas voor zowel de Provinciale Staten als de Waterschappen, en een identiteitsbewijs. De geldigheid van het identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Identiteitsbewijzen die zijn toegestaan zijn een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart uit Nederland. Ook kun je je legitimeren met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een ander EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland. Het stemmen zelf doe je met de befaamde rode potlood, waarbij je het vakje van de door jou gekozen persoon inkleurt. Na sluiting van de stemlokalen tellen de leden van het stembureau de stemmen, waarbij burgers aanwezig mogen zijn.

Wat te stemmen

Heb je nog geen idee aan wie en welke partij jij je stem wil uitbrengen? Dan is er nog de mogelijkheid om verschillende kieswijzers in te vullen die je helpen bij het maken van een keuze. Opties die je kunt invullen zijn de kieswijzer, de stemwijzer of het kieskompas.

Vrouw verder in de lijst

Tijdens de verkiezingen kan iedereen een vrije keuze maken aan welke persoon zijn of haar stem te vergeven. Toch willen wij je er op attenderen dat slechts 31,5 procent van de leden van de Provinciale Staten een vrouw is. Dat is net zoals in de Tweede Kamer een flinke minderheid. Als men overweegt een stem uit te brengen voor een vrouw op de lijst wordt er meestal gekozen voor de eerste vrouw op de lijst. Echter zijn dit niet stemmen die het verschil zullen maken in de samenstelling tussen man en vrouw in de uiteindelijke verkozen leden. De kans is groot dat deze persoon een zetel krijgt door de al vergeven hoge positie. Het heeft daardoor meer effect om op een vrouw te stemmen die lager in de lijst staat. Op StemOpEenVrouw.com kun je hier meer informatie over vinden en zien welke vrouwen (die niet op de eerste positie staan) jouw stem nodig hebben.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur