Nieuw onderzoek: extra tijd met je moeder spenderen, verlengt haar levensduur aanzienlijk

Plan jullie volgende get-together maar zo snel mogelijk in.

onderzoek-moeder-langer-leven
Bryan BedderGetty Images

Op zondag 12 mei is het Moederdag, de dag waarop we onze moeders in het zonnetje zetten. Hoewel die dag natuurlijk een goed moment is om dankbaar te zijn voor alles wat je moeder voor je gedaan heeft, zouden we eigenlijk veel vaker iets liefs moeten doen voor haar. Uit nieuw onderzoek blijkt dat je daarmee niet alleen haar kwaliteit van leven verbetert, maar zelfs ook haar levensduur aanzienlijk verlengt. Meer redenen om vaker bij je moeder op de koffie te gaan heb je niet nodig, toch?

Eenzaamheid

Onderzoekers aan de Universiteit van Californië deden grootschalig onderzoek naar de rol van eenzaamheid bij mensen met een oudere leeftijd (met een gemiddelde van 71 jaar). Zo onderzochten de wetenschappers 1.600 mensen, waarbij er werd gecontroleerd op socio-economische gesteldheid en gezondheid (zodat die factoren geen invloed uitoefenen op de resultaten). Bijna een vierde van alle participanten (23 procent) die eenzaam waren overleden binnen zes jaar, in tegenstelling tot maar 14 procent van de onderzochte personen, die mensen om zich heen hadden en zich niet eenzaam voelden. Een relatief groot verschil, waardoor onderzoekers naarstig op zoek gingen naar een verklaring.

Drang naar sociaal contact

Zo vonden zij dat de verklaring voor dat verschil in onze genen zou zitten en in onze drang naar sociaal contact, meldt The New York Times. 'Dat wat we altijd nodig hebben gehad in ons leven - mensen die ons kennen, ons waarderen en ons gelukkig maken - dat zal nooit weggaan,' zo zegt bejaardenverzorger Barbara Moscowitz van het Massachusetts General Hospital tegen de New Yorkse krant. Dat beaamt ook professor Rosemary Blieszner, die het belang van onderlinge relaties en de bijbehorende vaardigheden benadrukt. Zo zou eenzaamheid "dodelijk" zijn, en zijn goede contacten de "oplossing". Eenzaamheid wordt al voor een langere tijd gerelateerd aan vroeg overlijden, wat door dit onderzoek nog maar eens bevestigd wordt, aldus Blieszner tegen The New York Times. Het is dus goed om relaties met (en tussen) oudere mensen te stimuleren. Plan dus maar gauw een nieuwe afspraak met je moeder, of grootmoeder natuurlijk, en laat zien hoeveel je van haar houdt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur