NASA last eerste vrouwelijke ruimtebezoek af door deze seksistische reden

Na het aankondigen van een historische eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling ruilt NASA nu een van de vrouwen in voor een mannelijke astronaut.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Eerder deze maand werd aangekondigd dat er voor het eerst in de geschiedenis een ruimtevaartmissie zou plaatsvinden uitgevoerd door enkel vrouwen. Deze ruimtewandeling zou deze vrijdag plaatsvinden op 29 maart, 35 jaar nadat de eerste vrouw ooit aan een ruimtemissie heeft deelgenomen. Nu maakt NASA bekend de samenstelling van het team dat de missie gaat uitvoeren te veranderen, waardoor de eerste vrouwelijke ruimtemissie ooit toch niet zal plaatsvinden.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ruimtepakken

Vrouwelijke astronauten Christina Koch en Anne McClain zouden deze vrijdag beginnen aan hun ruimtebezoek, een zogeheten ruimtewandeling waarbij de vrouwen op missie zouden gaan om batterijen te vervangen die afgelopen jaar werden geplaatst in het International Space Station. Eerder deze week werd echter bekend gemaakt dat plannen voor de missie zijn gewijzigd door een tekort aan kleding. De ruimtepakken zouden namelijk niet passend zijn voor de vrouwelijke astronauten. Zo liet NASA weten: 'Het was gepland dat Koch deze ruimtewandeling met astronaut McClain zou uitvoeren, in wat de eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling ooit zou zijn geweest. Echter besloten missiemanagers na overleg om het plan aan te passen, gedeeltelijk als gevolg van de beschikbaarheid van ruimtepakken op het station.' NASA-woordvoerder Stephanie Schierholz vertelde NBC News dat er twee middelgrote pakken beschikbaar zijn, maar dat een als reserve moet wordt gebruikt en nog niet volledig klaar is voor gebruik.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Maak nog een pak'

Het team besloot om in plaats van McClain de mannelijke astronaut Nick Hague samen met Koch op pad te sturen. McClain nam eerder al deel aan een ruimtewandeling waaruit NASA de volgende conclusie trekt: 'McClain leerde tijdens haar eerste ruimtewandeling dat een middelgroot pak haar het beste past. Omdat er op vrijdag 29 maart maar één middelgroot pak kan worden klaargemaakt, zal Koch deze dragen.' Door de vrouwen de ruimtemissie gescheiden te laten uitvoeren in samenstelling met een man, wordt een historisch moment in de ruimtevaartgeschiedenis te niet gedaan. In de uren na deze aankondiging uitten verschillende vrouwen over de hele wereld op sociale media hun frustratie over deze beslissing. Zo ook Hillary Clinton, die een tweet stuurde in reactie op het nieuws. 'Maak nog een pak', was haar reactie. McClains missie staat nu voorlopig gepland op 8 april, naast een mannelijke collega.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur