Saudische vrouwelijke activisten die vechten voor het recht op autorijden staan terecht

Onder de vrouwen zijn prominente bloggers en wetenschappers die strijden voor gelijke rechten.

SAUDI-SOCIETY-WOMEN-DRIVING
FAYEZ NURELDINEGetty Images

Verschillende vrouwelijke Saudische activisten staan vandaag terecht in het land vanwege eerder gevoerde acties rondom het legaliseren van autorijden voor vrouwen. De tien vrouwen, waaronder bloggers en wetenschappers, worden beschuldigd van het ondermijnen van het Saudische koninkrijk. Vandaag vindt de zaak plaats in het land, waar de vrouwen voor het eerst de kans krijgen hun kant van het verhaal te vertellen.

Ondanks legalisering toch opgepakt

Jarenlang streden vrouwen voor het recht op autorijden in Saudi-Arabië. Vrouwen mochten slechts door een mannelijke chauffeur worden rond gereden, en mochten absoluut niet zelf achter het stuur zitten. Met de komst van het nieuwe beleid van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman werd in april vorig jaar het rijverbod voor vrouwen opgeheven. Salman heef in het conservatieve land in een jaar tijd verschillende progressieve hervormingen doorgevoerd. Toch worden ondertussen vrouwelijke activisten opgepakt die jaren hebben gestreden voor vrijheid en gelijkheid. Veel vrouwen die momenteel vastzitten strijden ook voor de volledige afschaffing van het voogdijschap, wat inhoudt dat vrouwen voor bijna alles toestemming nodig hebben van een mannelijke voogd en niet zelfstandig keuzes kunnen maken. Deze voogdijregeling is nog niet volledig hervormd, en is iets waar de kroonprins niet akkoord mee gaat. Verder zijn de vrouwen opgepakt voor niet gespecificeerde beschuldigingen met betrekking tot hun activiteiten met mensenrechtenorganisaties en het hebben van contacten met buitenlandse journalisten en diplomaten.

Geen vertrouwen

Een van de vrouwen die momenteel vastzit is een van de gezichten van de groep activisten. Dit betreft de 29-jarige Loujain al-Hathloul die actie voerde door met haar vader naast haar achter het stuur kroop, en rond reed door de stad. In een interview met de NOS vertelt de familie van de vrouw dat het proces vol afschuw plaatsvindt en dat ze er niet veel vertrouwen in hebben: 'Loujain streed voor vrouwenrechten. Dat is in principe allemaal niet wettelijk verboden, maar ze kunnen het zo formuleren dat het valt onder iets wat wel verboden is', vertelt een zus van Loujain. Ze stelt verder: 'Toen mijn ouders haar in september voor het eerst zagen, schrokken ze zich kapot. Ze had rode striemen in haar gezicht en ze was gemarteld'. Dat de groep vrouwen waaronder Loujain is opgepakt wordt door de overheid gelinkt aan het feit dat ze tevens streden voor zaken die nog niet volledig gelegaliseerd zijn in het land. De kroonprins voert hervormingen door die hij nodig acht voor het verbeteren van het imago van het land om buitenlandse investeerders aan te trekken, zo meldt de NOS. De zaak vindt vandaag achter gesloten deuren plaats, waarna de uitkomst binnenkort bekend zal worden.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur