Bijna de helft van Nederlandse Europarlementariërs is vrouw na Europese verkiezingen

Na de verkiezingen afgelopen week heeft Nederland duidelijk gekozen voor een gelijkere vertegenwoordiging.

People, Audience, Crowd, Team, Event,
Stem Vrouw BE

Afgelopen week vonden de Europese Parlementsverkiezingen plaats in Europa waar vanaf 23 tot en met 26 mei alle lidstaten hun stem konden laten horen over de toekomst van Europa. Nu is bekend geworden dat de Nederlandse kiezers massaal hebben gestemd op vrouwelijke kandidaten, waardoor bijna de helft van de Nederlandse Europarlementariërs vrouw is, zo meldt de NOS.

Hoogste percentage sinds 2009

Het Europees Parlement bestaat grotendeels uit mannen, slechts 36,4% van de politici is vrouw. In de aanloop naar 23 mei ontstond er veel ophef over de positie van de vrouw in de samenleving door uitspraken over emancipatie en abortus van Nederlandse FvD politicus Thierry Baudet. Na de verkiezingen blijkt dat Nederland bewust heeft gestemd op bepaalde vrouwelijke politici om een meer evenredige vertegenwoordiging te krijgen in het parlement. 12 van de 26 gekozen Nederlandse politici is vrouw wat betekent dat bijna de helft van de Nederlandse Europarlementariërs een vrouw is. Hiermee stijgt het percentage naar 46,2%, het hoogste percentage sinds 2009.

Meer stemmen

Nederlandse actiegroep Stem op een Vrouw voerde de afgelopen tijd campagne om bewustzijn te creëren onder de stemmers om voor een vrouwelijke kandidaat te kiezen. Aan de NOS laten zij weten erg tevreden te zijn met het resultaat: 'dit is een duidelijk signaal naar politieke partijen dat kiezers een goede genderbalans op de kieslijst belangrijk vinden'. Drie vrouwelijke Nederlandse politici die op een onverkiesbare plek stonden bij de Europese verkiezingen werden doormiddel van voorkeursstemmen gekozen. Het gaat om Samira Rafaela (D66), Liesje Schreinemacher (VVD) en Kim van Sparrentak (GroenLinks). Bij een van hen ging dit ten kosten van een hoger geplaatste mannelijke kandidaat. Verder stelt de NOS dat verschillende vrouwen met een hoge positie op de lijst meer stemmen ontvingen dan hun mannelijke kandidaten op hoger geplaatste plekken in de kieslijst.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur