Nederlandse MeToo stichting daagt Nederlandse rappers voor de rechter

Een Nederlandse MeToo stichting met betrekking op de muziekindustrie wil verschillende mannelijke rappers naar het gerechtshof slepen.

2018 #MeToo March
Sarah MorrisGetty Images

De afgelopen tijd was het MeToo-debat volop onder de aandacht waar controversiële gebeurtenissen van seksueel misbruik in de entertainment industrie aan de kaak werden gesteld. In de naweeën van dit debat is in Nederland een gelijknamige stichting opgezet genaamd Music#MeToo, die vrouwonvriendelijkheid in de Nederlandse hiphop- en R&B scene wil aanpakken. Nu worden verschillende Nederlandse rappers voor de rechter gesleept, zo meldt het Algemeen Dagbad.

Controverses

De stichting zegt 'ongewenste seksualisering en seksueel misbruik binnen de muziekbranche' tegen te willen gaan. Verschillende Nederlandse management bureau's en platenlabels als Ali B's Spec, Top Notch en Warner Music Group moeten zich volgens de organisatie voor de rechter verantwoorden voor het gedrag van verschillende artiesten. Zo kwam Nederlandse rapper Boef in opspraak rondom een controversiële uitspraak waar hij vrouwen 'kecks' noemt (wat zoveel betekent als hoer) in een video op social media. Rapper Frenna werd in Suriname veroordeeld vanwege het hebben en filmen van seks met een minderjarige.

Tegen vrouwminachting

Ook al bevat veel rapmuziek misschien vrouwonvriendelijke teksten, de rappers worden niet vanwege hun muziek voor de rechter gedaagd. De stichting wil de nadruk vooral leggen op het gedrag van de artiesten buiten hun muziek om. Dergelijk gedrag zou volgens de organisatie namelijk niet in lijn zijn met de opgestelde gedragscodes van de platenlabels. Zo stelt de organisatie in een interview met het AD: 'het is een pijnlijke constatering, maar seks, vrouwenminachting en vrouwonvriendelijkheid verkopen. Bedrijven moedigen normoverschrijdend gedrag aan: hoe mee je je misdraagt, hoe meer je zult verkopen. En daar zijn niet alleen de individuele artiesten zelf, maar vooral ook hun management verantwoordelijk voor.' Als de rechtbank instemt met een getuigenverhoor wordt er beoordeeld of de individuele artiesten daadwerkelijk voor de rechter zullen moeten verschijnen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur