Dit is alles wat je moet weten over het WK vrouwenvoetbal 2019

Van tijden tot spelers: opdat we de leeuw niet in z’n hemd laten staan.

WK vrouwenvoetbal 2019
Nederlands Elftal

Vrouwenvoetbal is het nieuwe mannenvoetbal, als we De Volkskrant mogen geloven. We hadden het bijna zelf zo kunnen stellen, want onze Oranje Leeuwinnen kunnen er wat van. Des te meer reden om trouw voor de buis (of oké, in de kroeg) te zitten voor het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal, dat vandaag in Frankrijk van start gaat. Vogue vertelt je alles wat je moet weten, van data tot favorieten. Hoef je alleen die bitterballen nog maar in het vet te gooien.

Het vrouwenvoetbal in de lift

Dit jaar wordt het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal voor de achtste keer gehouden, wat het tot een redelijk ‘jong’ evenement maakt (ter illustratie: het equivalent voor mannen is 21 keer gehouden). Het wereldkampioenschap is niet alleen belangrijk vanwege de talloze talentvolle voetbalsters die een podium verdienen, maar ook om reden van de algehele positie van vrouwen in de sportwereld. Het is nog steeds niet makkelijk om serieus genomen te worden als vrouwelijke topatleet, waar merken zoals Nike gelukkig wel zichtbaar een lans mee willen breken. Al kan en wil je überhaupt niet meer om dit kampioenschap heen, de (Nederlandse) voetbalsters zijn overal, of het nou in je boekenkast of je Instagramfeed is. En terecht ook: twee jaar geleden sleepten ze immers nog de Europese titel binnen, mocht je dat gemist hebben.

Data en locatie

Het wereldkampioenschap trapt af op 7 juni, en duurt voort tot de finale op 7 juli. Frankrijk is in maart 2015 al aangewezen als organisator. De wedstrijden vinden dan ook in verschillende Franse steden plaats, waaronder Parijs. Dus mocht je nog een excuus nodig hebben naar de Franse hoofdstad te vertrekken, bij dezen.

Deelnemende landen en eerste wedstrijden

Aan het WK vrouwenvoetbal doen in totaal 24 landen mee. We onthouden je een opsomming, maar Nederland zit samen met Canada, Kameroen en Nieuw-Zeeland in poule E. De eerste wedstrijd is tegen Nieuw-Zeeland op 11 juni, om 15:00 uur. Op 15 juni nemen ze het om dezelfde tijd op tegen Kameroen. Op 20 juni om 18:00 uur is de laatste wedstrijd uit de poule. Je bekijkt de wedstrijden op NPO 1 live, waar ze door de NOS worden uitgezonden.

View this post on Instagram

T E A M 🧡 #OnzeJacht

A post shared by OranjeLeeuwinnen (@oranjeleeuwinnen) on

De Nederlandse spelers

Het team bestaat uit 23 sporters, waarvan veel jonge vrouwen nu al een glansrijke carrière hebben (of ongetwijfeld tegemoet gaan). Zo is aanvaller Lieke Martens in 2017 nog uitgeroepen tot de beste voetbalster ter wereld, en speelt ze nu bij FC Barcelona. Ook Vivianne Miedema en Jackie Groenen doen het niet onfortuinlijk; zij voetballen voor topclubs Arsenal en FFC Frankfurt. De gehele selectie bekijk je hier. Het team wordt gecoacht door Sarina Wiegman, onder wiens vleugel de Europese beker twee jaar geleden naar Nederland ging.

Concurrenten

Afgelopen zaterdag speelde het Nederlands elftal een zogenaamde ‘uitzwaaiwedstrijd’ tegen Australië, die ze met 3-0 wonnen in Eindhoven. Dat belooft veel goeds, maar de concurrentie is ook niet mis. Zo is het team van de Verenigde Staten drievoudig wereldkampioen. Naar verwachting komt de grootste concurrentie voor The States vanuit Europa, en dan met name van Frankrijk, Duitsland en Engeland. Maar: Nederland wordt ook genoemd, dus daar gloort hoop.

Iconen

Veel vrouwen van de Nederlandse delegatie zijn inmiddels uitgegroeid tot BN’ers, die talloze (jonge) meiden inspireren om hun sportdroom achterna te gaan. Ook op modegebied komt er regelmatig nieuws vanuit de Oranje hoek. Zo is Shanice van de Sanden nauw verbonden met Nike (waar, toevallig, ook hun baanbrekende tenue vandaan komt) en is Lieke Martens het gezicht van sieradenmerk Zinzi. Ondanks hun eigen stijl kozen de vrouwen gisteren voor hetzelfde pak, naar een ontwerp van het Italiaans-Nederlandse Cavallaro Poli.

View this post on Instagram

N I K E.

A post shared by Shanice Van De Sanden (@svandesanden) on

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Nieuws