Nieuwe Nike paspoppen worden ‘obese’ genoemd en critici halen uit

Terwijl het sportmerk zich hard maakt voor een inclusiever modebeeld, noemen sommigen de nieuwe paspoppen ‘te dik’, tot onvrede van critici.

Nike-paspoppen-kritiek
Nike

Nike heeft recent nog maar eens bevestigd dat sportiviteit geen size kent, en gebruikt sinds vorige week ook paspoppen in verschillende maten. Een krachtig statement, want op het gebied van diversiteit valt nog een hoop winst te behalen. Daarom zien we bij het sportmerk onder meer poppen met curves, en zelfs ook met gespierde en minder gespierde lichamen. Het draagt bij aan een bredere ontwikkeling omtrent diversiteit in de modewereld, waarin inclusiviteit steeds meer voorop staat.

Kritiek op de paspoppen

Terwijl wij dit alleen maar toejuichen, geven sommige media en Twitteraars hard af op de keuze van Nike. Zo wordt in The Telegraph geschreven dat de paspoppen ‘obese’ zijn, en dat een vrouw met deze maat ‘niet zou kunnen rennen’ en op weg is naar een ‘nieuwe heup’. Volgens auteur Steve Miller zou het sportmerk bijdragen aan het ‘normaliseren van obesitas’ en houdt Engeland van het ‘ontkennen van vetproblemen’.

Maar ook in eigen land kunnen de paspoppen her en der op verzet rekenen. Zo stelt Olcay Gulsen aan tafel bij RTL Boulevard: ‘Iedere vrouw moet kunnen sporten, maar dit gaat niet echt om een maatje meer. Ik gok dat het zelfs om 48 of 50 gaat. Er zit nu een enorm verschil tussen de XS-pop en deze mannequin, terwijl je net zo goed voor de middenweg had kunnen gaan. Ik vind het zelf vrij onwaarschijnlijk dat deze vrouw fit genoeg is om te sporten.’ Waarop Caroline Tensen zich afvraagt: ‘Wíl je als je zo zwaar bent überhaupt wel in zo’n strakke outfit sporten?’

Tatjana Almuli reageert

Iedereen mag tijdens een work-out dragen wat-ie wil, en Tatjana Almuli pleit voor hetzelfde. Ze bracht recent het boek ‘Knap voor een dik meisje’ uit en reageert in haar Stories op de ophef: ‘Ik vind het schadelijk. Olcay en Caroline kregen nog wat tegengas van de mannen, maar je gaat je er zo slecht door voelen als dik persoon. Ik sport vaak, draag strakke kleding. Wat vinden mensen dan allemaal van mij? We moeten samen laten merken dat het niet normaal is dat dit soort dingen worden gezegd. Het laat ook maar weer zien dat we er nog lang niet zijn met die hele diverse en inclusievere beweging.’

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'You need to do better'

Almuli staat niet alleen in haar gevoelens. Ook model Danielle van Grondelle spreekt zich op Instagram tegen het fragment uit: ‘Echt zo jammer dat een groot platform zich zo negatief en onwetend uitlaat over iets positiefs en belangrijks. Plussize vrouwen sporten ook, en willen leuke workoutkleding dragen. Het is te gek dat Nike paspoppen maakt voor alle bodytypes. Laten we alsjeblieft ophouden met elkaar te bodyshamen. You need to do better, RTL Boulevard!’

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ook auteur Mayra Louise raadt aan het fragment vooral niet terug te kijken. ‘Je wordt er of pislink van, of je zelfbeeld krijgt een trap na. Ik ben dikker dan die paspop, en ik wil ook zelf sporten of bepalen wat voor outfit ik aantrek. En dat Olcay dit niet snapt, zou niet zo’n groot podium moeten krijgen. Dit soort opmerkingen doen zoveel vrouwen ontzettend veel pijn.’ Olcay heeft inmiddels haar excuus voor de uitspraken aangeboden via Instagram, waarin ze stelt 'absoluut geen fatshamer' te zijn.

Realistische lichaamstypes

De paspoppen ‘promoten’ dan ook zeker geen obesitas, sterker nog: ze reflecteren de werkelijkheid, wordt door The Independent geschreven. Of zoals Nike het zelf zegt – ‘If you have a body, you’re an athlete’. En zo is het maar net.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur