Waarom deze paspop van Nike net zo belangrijk is als de plussize-variant

De plussize-paspop van het sportmerk kwam veelvuldig in het nieuws, maar Nike maakte nóg een keuze die we niet onbesproken moeten laten.

nike-paralympic-paspop
Nike

Nike heeft zo’n week geleden een grote stap op inclusiviteitsgebied gezet door plussize-paspoppen te lanceren. Die zet was blijkbaar nog hard nodig, gezien sommige kwalijke reacties op de beslissing van het sportmerk. De opgelaaide discussie liet zien dat de strijd om diversiteit nog steeds relevant is, in de breedste zin van het woord. Inclusiviteit heeft immers betrekking op meerdere vlakken, al is dat voor Nike ook het devies. Terwijl de discussie over de plussize-variant voortduurde, heeft het sportmerk namelijk ook paspoppen met een beperking geïntroduceerd.

Para sports bij Nike

Nike heeft de para sport-modellen gelijktijdig met de andere nieuwe poppen gelanceerd, al viel dat nieuws enigszins weg door de ophef over de plussize-variant. Jammer, want in hun flasgshipstore in Londen zien we op het moment dus niet alleen verschillende maten, maar ook gevarieerde lichaamstypes. Zo draagt een paspop met een beenprothese een aangepaste zwarte sportlegging, om maar wat te noemen.

'Een goede stap'

Ook deze keuze van Nike is baanbrekend, omdat sportmerken over het algemeen geen lichamen met een beperking etaleren. Een gemiste kans, want iedereen die kán sporten, zou dat moeten kunnen doen. Zoals paralympisch kampioen Tanni Grey-Thompson het treffend tegenover Elle UK zegt: 'De plussize-pop heeft de kranten gehaald, maar de parasport-variant representeert net zo’n goede stap in de juiste richting. Niet alleen sporten met een beperking wordt zo positiever gerepresenteerd, maar ook dat bewegen voor iedereen is.'

Vooruitstrevend

Nike is al langer vooruitstrevend op het gebied van een positieve representatie van disabilities. Zo werd hardloper Justin Gallegos, die aan cerebrale parese lijdt (een motorische stoornis met het karakter van spastische verlammingen) voor drie jaar gecontracteerd bij het sportmerk. Een emotionele gebeurtenis voor hem, zo schreef hij destijds op Instagram: 'Ooit was ik een kind dat zijn ene voet amper voor de ander kon zetten. En nu heb ik een driejarig contract bij Nike Running!' En zo is het maar net: wie een inborst met zoveel doorzettingsvermogen heeft, mag daar eerder vandaag dan morgen voor beloond worden. Keep up the good work, Nike!

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur