Het Rijksmuseum begint aan het grootste restauratieproject van een kunstwerk ooit en jij kunt erbij zijn

Het grootste restauratieonderzoek ooit naar De Nachtwacht vindt live in het museum plaats.

de-nachtwacht-rijksmuseum
Jan-Kees Steenman

Het is misschien wel het meest bekende kunstwerk van ons land, De Nachtwacht. Deze maand wordt het meesterwerk van Rembrandt van Rijn uit 1642 gerestaureerd, het grootste restauratieproject ooit, dat de algemene staat van het schilderij onderzoekt. Om te voorkomen dat het pronkstuk van het museum een lange tijd niet te bezichtigen is, worden de werkzaamheden live in het museum uitgevoerd en is de operatie online te volgen.

Painting, Visual arts, Art, Infantry, Military organization,
De Nachtwacht
Frans Pegt

Operatie Nachtwacht

Operatie Nachtwacht is de titel van het grote project dat ervoor moet zorgen dat het schilderij zo optimaal mogelijk blijft voor de toekomst. Tijdens de onderzoeksfase is De Nachtwacht uit zijn lijst en op een speciaal ontworpen ezel geplaatst. Omdat de restauratie publiekelijk zal plaatsvinden is er een speciale glazen ruimte ontworpen waar de werkzaamheden zullen plaatsvinden en het publiek het schilderij kan aanschouwen. Naar aanleiding van de restauratie is er een interactieve tour rondom De Nachtwacht ontworpen die te bezichtigen is op de website van het Rijksmuseum. Nooit eerder was het mogelijk om zo dicht bij het wereldberoemde schouwspel te komen.

Fictional character, Costume, Armour, Fiction,
Jan-Kees Steenman

Scans

Met een macro-röntgenscanner wordt De Nachtwacht millimeter voor millimeter gescand. Zo kunnen verschillende chemische elementen in de verf worden geanalyseerd, waarmee het schilderproces van Rembrandt inzichtelijk kan worden gemaakt. Om De Nachtwacht volledig in beeld te brengen zijn 56 scans nodig, waarbij één scan 24 uur duurt. In totaal worden ruim 12.500 foto’s gemaakt op extreem hoge resolutie. Het onderzoek zal ongeveer een jaar duren, waarna er een behandelplan wordt opgesteld voor de restauratie. Hoelang dit proces zal duren is nog niet bekend. Via de website van het Rijksmuseum kun je je toegangsticket bemachtigen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur