Waarom de nieuwe FaceApp, waarmee je de oudere versie van jezelf ziet, niet zo onschuldig is

Er zitten grote risico's verbonden aan de nieuwste hype op social media.

FaceApp oud filter risico
FaceAppGetty Images

Op social media doet de ene na de andere hype zich voor. Zo zagen we onlangs nog de Bottle Cap Challenge, waarbij je met een heuse taekwondo-trap het dopje van een fles trapt, en daarvoor de 10 Years Challenge, dat het verschil met tien jaar geleden laat zien. Nu is er een nieuwe app op de markt gebracht, FaceApp, waarmee je jezelf en anderen kunt zien op een zekere leeftijd. Foto's worden op bijna professionele wijze verouderd waardoor personen er tientallen jaren ouder uit gaan zien. Hoewel we de app op de Vogue-redactie ook wel kunnen waarderen, zitten er volgens experts privacyrisico's aan verbonden.

Geen privacy

Het blijft oppassen met nieuwe technologieën als FaceApp, ook al wordt aan het begrip privacy in de moderne tijd misschien minder waarde gehecht dan ooit tevoren. De ludieke app wordt inmiddels gebruikt door miljoenen mensen, waarvan de meeste niet op de hoogte zullen zijn van de eventuele gevaren. Op welke manier de hype dan een risico vormt? 'De app verwerkt extreem veel gegevens,' vertelt juriste Charlotte Meindersma tegen de NOS. Meindersma is gespecialiseerd in social media en raadt het sterk af de nieuwe app te gebruiken. Zo staat er in de privacyovereenkomst van FaceApp dat informatie niet met derden wordt gedeeld, maar dat dit wel gebeurt met zogeheten "affiliates". Wie of wat die affiliates precies zijn, blijft onduidelijk. 'Ze beweren dat ze je data niet verkopen. Maar dat kunnen ze omzeilen door andere bedrijven affiliates te noemen,' aldus Meindersma.

'Je geeft je gezicht weg'

Door FaceApp te gebruiken, weet je dus niet precies waar jouw gegevens belanden. De rechten van de gebruikers blijven onduidelijk, en dus kunnen de makers van de app de foto's gebruiken zonder daar verantwoording voor af te leggen. FaceApp is het product van het Russische bedrijf Wireless Lab, waarmee je als gebruiker ook nog eens de bescherming verliest van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, Europese wetgeving over hoe data gebruikt mag worden. Je hebt dus vrijwel niets meer te zeggen over wat FaceApp met je gezicht doet.

FaceApp oud filter risico
Beyoncé over 30 jaar?
FaceAppGetty Images

Niet alleen Meindersma raadt de app ten zeerste af. Ook Bits of Freedom, de Nederlandse organisatie die zich inzet voor internetvrijheid, vindt de hype geen goede ontwikkeling. Als je de app eenmaal gebruikt hebt, is er niets meer wat je kunt doen. Zo staat je gezicht in de database van FaceApp, waarin hoogstwaarschijnlijk nog duizenden andere gezichten zijn opgeslagen. 'Je geeft je gezicht weg,' aldus Bits of Freedom tegenover de NOS. 'Daar wordt je gezicht verhandeld aan andere bedrijven, net als je e-mailadres en je cookies. Het is niet de vraag óf het gebeurt. Het gebeurt gewoon. En je hebt geen idee waar je gezicht terechtkomt.'

Kunstmatige intelligentie

Er zijn vandaag de dag steeds meer bedrijven en technologieën die gebruik maken van gezichtsherkenning. Denk alleen al aan Snapchat, Google en Facebook, die allemaal de gezichten van mensen kunnen herkennen via camera's en foto's. The New York Times schreef er onlangs een uitgebreid artikel over. Zo zouden er duizenden databases bestaan die door middel van kunstmatige intelligentie steeds meer gezichten opslaan, die weer gebruikt kunnen worden voor gezichtsherkenningsoftware. Google en Facebook beschikken naar verwachting over de grootste databases, gezien hun leidende posities in de digitale wereld.

Misschien een zorgelijke ontwikkeling, want het is nu nog niet precies duidelijk waarvoor bedrijven die software in de toekomst gaan gebruiken. Of FaceApp ook dit soort technologieën toepast, blijft vooralsnog onbekend. Mocht je waarde hechten aan je privacy, dan is het wellicht verstandig de app niet te downloaden. Te laat? Dan kun je 'm gelukkig alsnog verwijderen, ook al zal je gezicht al opgeslagen zijn in de database. Gelukkig hoef je nu niet direct in paniek te raken; het leven verandert niet meteen in een aflevering van Black Mirror en je zal echt (nog) niet herkend worden op straat. Maar het is goed om in elk geval bewust te zijn van de risico's die nieuwe technologieën als FaceApp met zich meebrengen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur