De belangrijke reden waarom je tijdens Pride wil bedanken voor glitters

Maar natuurlijk wél ja wil zeggen tegen een biologisch afbreekbare variant.

Valentino : Runway - Paris Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2019
Pascal Le SegretainGetty Images

Eén glitter is geen glitter, lijkt het nieuwe devies in ons collectieve festivalleven. En dan niet alleen verwerkt in kleding, nee, júist niet – het gezicht dient een stuk beter als canvas, waarvan tijdens de Pride jaarlijks weer akte. Niet gek ook, want glitter is glamour en disco, en verschijnt bovendien steeds vaker in mode- en beautycollecties. Minder feestelijk is echter de impact op het milieu, waar dit glinsterende product niet al te best aan bijdraagt.

De impact van glitter

Dat vliegvakanties en vleesconsumptie een enorme belasting voor het milieu vormen, weet ondertussen iedereen. Maar de impact van een beautyproduct dat we simpelweg gebruiken voor een feestje? Dat is een heel ander verhaal. Volgens onderzoeksbureau Mintel zit de productie van glitters in de lift. Steeds meer cosmeticaproducten bevatten volgens hen de kleine stukjes aluminium en je begrijpt: dat laat zo zijn voetdruk achter.

Plasticvervuiling

Glitter bestaat niet alleen uit aluminium, maar ook uit plastic, één van de grootste vervuilers van het moment. Wanneer je doucht, belandt het materiaal uiteindelijk gemakkelijk in rivieren en zeeën. Zeker wanneer je de grootte in acht neemt: de partikels zijn vaak kleiner dan 5 millimeter. Glitter is tevens niet biologisch afbreekbaar, wat het tot net zo’n sluipmoordenaar als confetti maakt.

Biologisch afbreekbare glitter

Het populaire beautyproduct plaatst cosmeticabedrijven in een spagaat – kies je voor het inspelen op de wensen van de consument, of maak je liever een duurzame beslissing? Er lijkt misschien een middenweg: het verkopen van glitter zónder plastic. Online shops zoals Asos en Dolls Kill verkopen ze al, maar worden pricewise enigszins ondergesneeuwd door de plasticvariant. Of naja, enigszins… heel erg eigenlijk, want milieuvriendelijke glitter kan wel 10 (!) keer duurder zijn dan haar vervuilende zusje, wordt gesteld op Business of Fashion.

Alternatieven

Maar toch: het tij lijkt langzaamaan te gaan keren, met een handjevol bedrijven die een biologisch afbreekbare variant lanceren, zoals Bioglitz. Vooral het aantal onafhankelijke labels dat gespecialiseerd is in een duurzame alternatief, groeit gestaag (zie EcoStardust en Eco Glitter Fun). Dat is maar goed ook, want het thema leeft oprecht onder de consument: zo kwam het populaire Glossier in maart nog in opspraak vanwege hun Glitter Gelée, die dus níet biologisch afbreekbaar is.

Het blijft echter vaag wanneer een product voor de volle honderd procent afbreekbaar is, want er bestaan geen algeheel geldende richtlijnen voor deze vorm van glitter. In sommige gevallen koop je dus een duurzaam alternatief waar nog steeds plastic in zit. Kwalijker zijn echter de grote beautymerken, zoals Mac, Urban Decay en Kylie Cosmetics, die überhaupt nog steeds achterblijven. Zonde, want hoe goed de opkomst van duurzame glitter ook is, zij zijn uiteindelijk toch dé namen die glitter weer legitiem sparkly kunnen maken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur