Greta Thunberg spreekt wereldleiders toe in emotionele speech tijdens de VN-klimaattop

De zestienjarige milieuactivist is klaar en duidelijk in haar speech: 'jullie hebben mijn jeugd gestolen.'

greta-thunberg-speech-vn-klimaattop
Stephanie KeithGetty Images

Gretha Thunberg is in korte tijd het boegbeeld geworden voor het wereldwijde klimaatcrisis door haar volharde strijd tegen regeringen en bedrijven om het prangende probleem van klimaatverandering onder de aandacht te brengen. De zestienjarige activiste werd maandag uitgenodigd bij de klimaattop van de Verenigde Naties in New York, om te spreken over het probleem. Daar gaf Greta een inspirerende maar vooral ook emotionele speech die recht uit haar hart leek te komen.

Greta Thunbergs speech

Tijdens haar speech sprak Greta politici en bedrijven aan op hun nalatigheid in het bieden van oplossingen tegen het klimaatprobleem. Thunberg vindt dat deze belangrijke leiders zich meer bezig lijken te houden met economische groei dan het beschermen van het milieu voor toekomstige generaties.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Zichtbaar kwaad en geëmotioneerd sprak de activiste de mensen in de zaal toe: 'dit is helemaal verkeerd. Ik zou hier niet moeten zijn. Ik zou op school moeten zitten, aan de andere kant van de oceaan, maar toch komen jullie allemaal naar ons jonge mensen voor hoop. Hoe durven jullie. Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie lege woorden. Mensen lijden. Mensen sterven. Volledige ecosystemen storten in en het enige waar jullie over praten is geld en economische groei.'

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Resoluut

Ook sprak Greta over de verantwoordelijkheid die regeringen en bedrijven in de zaal hebben, maar niet nemen in deze situatie: 'de ogen van alle toekomstige generaties zijn op jullie gericht, en als jullie ervoor kiezen ons niet te helpen, zal ik jullie dat nooit vergeven.' Greta was resoluut tijdens haar speech die een serieuze impact maakte op het publiek dat daarom herhaaldelijk applaudisseerde. Donald Trump maakte ook een korte verschijning tijdens Greta's speech. De president van de Verenigde Staten staat erom bekend klimaatverandering niet te erkennen als mondiaal probleem en Greta liet met haar blik duidelijk merken wat ze daarvan vond. Later deze week zal Greta wederom klimaatstakingen leiden op verschillende plekken in de Verenigde Staten. Als onderdeel van Climate Week die al op vrijdag 20 september van start ging, wordt er ook in eigen land aandacht besteedt aan de klimaatcrisis. Een coalitie van jongeren- en milieuorganisaties organiseert daarom op vrijdag 27 september een klimaatmars in Den Haag.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur