Alles wat je wil weten over België's eerste vrouwelijke premier

Sophie Wilmès wordt de eerste vrouwelijke regeringsleider van België.

eerste-vrouwelijke-premier-belgie-sophie-wilmès
Sophie WilmèsTwitter

België zit al enige tijd in een politieke crisis. In december vorig jaar viel de Belgische regering waardoor er momenteel een demissionaire coalitie over het land regeert. De premier van het land Charles Michel maakte afgelopen vrijdag bekend zijn functie te willen neerleggen. Nu maakt België een primeur met de keuze voor de nieuwe premier die Michel opvolgt. Voor het eerst in de geschiedenis wordt een vrouwelijke premier aangesteld in de regering. Sophie Wilmès werd zondagmiddag beëdigd als de nieuwe premier van België, en dit is wat je daarover moet weten.

Sophie Wilmès eerste vrouwelijke premier

De 44-jarige Wilmès was sinds een aantal maanden de rechterhand van partijgenoot en de Belgische premier Charles Michel. Afgelopen vrijdag maakte de premier bekend niet langer zijn functie te willen doorzetten en op te stappen. Vrij snel werd Wilmès naar voren geschoven als opvolger, waardoor zij nu de eerste vrouwelijke premier is van het land. In een statement op Twitter reageert Wilmès zaterdagavond op haar nieuwe functie: 'ik zal er alles aan doen om de stabiliteit en continuïteit te verzekeren bij het beheer van de lopende zaken.'

Hoewel Wilmès het hoogste politieke ambt in België gaat vervullen, zal ze naar verwachting geen nieuwe koers gaan varen met het premierschap. Doordat de regering demissionair is, kan Wilmès geen grote veranderingen doorvoeren binnen het Belgische politieke beleid. In december viel de Belgische regering waarna er in mei dit jaar nieuwe verkiezingen plaatsvonden. Tot op heden is er echter nog steeds geen nieuwe regering gevormd. De huidige regering vertegenwoordigt bovendien slechts 38 van de 150 zetels in het Belgische parlement. Wilmès gaat nu de leiding overnemen totdat een nieuwe regeringscoalitie is gevormd.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De Belgische politica laat in een statement via Twitter dan ook weten dat het niet haar doel is om zo lang mogelijk premier te blijven, maar dat ze wil zorgen dat er zo snel mogelijk een nieuwe en effectieve regering komt: 'het is zeker niet de bedoeling om dit lang te laten duren', zegt Wilmès zelf over haar nieuwe functie. 'Ik pleit ervoor om snel een volwaardige regering op de been te brengen', zo stelt Wilmès tegenover Belgische krant De Morgen.

Wie is Sophie Wilmès?

Sophie Wilmès werd in 1975 geboren in Brussel en groeide op in een Franstalig gezin in het Waalse district van België. Ze werkte jarenlang bij de Europese Commissie als financieel beheerder en als financieel adviseur bij een advocatenkantoor. In 2007 werd ze wethouder van financiën in Sint-Genesius-Rode waarna ze enkele jaren later in 2014 als lid van de liberale partij Mouvement Réformateur in het federale parlement toetrad en vervolgens voorzitter werd van de politieke partij. Al snel nam haar carrière een grote vlucht toen ze in 2015 Minister van Begroting werd. Sinds de val van de regering in december werd Wilmès tevens adviseur van voormalige premier Michel. De liberale politica is getrouwd en heeft vier kinderen.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Vrouwelijke premiers

Hoewel het voor België de eerste keer is dat er een vrouwelijke premier wordt aangesteld, werd Margaret Thatcher de eerste vrouwelijke premier van Europa in 1979 voor Groot-Brittannië. Sindsdien zijn er nog twaalf andere landen geweest die een vrouw in het politieke ambt hebben gehad, waaronder Polen, Denemarken en Duitsland. Nederland blijft echter achter waar tot nog toe nog nooit een vrouwelijke politicus het ambt heeft vervuld.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur