Waarom je social media feed vol met vastgetapete bananen staat

Dit is wat je moet weten over het viral banaan-kunstwerk.

banaan-kunstwerk-plagiaat-memes-viral
Cindy OrdGetty Images

Je hebt het gegarandeerd zien langskomen op je sociale media-feed: een afbeelding van een banaan vastgetapet aan een witte muur. De foto blijkt een kunstwerk te zijn dat afgelopen weekend gepresenteerd werd op de kunstbeurs Art Basel Miami en te koop is voor omgerekend 108 duizend euro. Er ontstond veel ophef over het kunstwerk om twee redenen; een bezoeker at de banaan op at en Nederlandse modestudente Merel Engelman (22) maakte bekend hetzelfde werk al in 2013 te hebben gemaakt. Dit is wat je wil weten over het banaan-kunstwerk waarbij Vogue Merel sprak, die zich uitspreekt om de kwetsbaarheid van jonge creatievelingen te beschermen.

Wat is de getapete banaan?

Het kunstwerk is gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan en werd geproduceerd in een beperkte oplage van drie stuks. Het werk dat de titel Comedian kreeg ging viral, en werd al snel een van de meest besproken werken in de kunstwereld van het moment. Het kostbare stuk fruit haalde opnieuw de krantenkoppen op 7 december, nadat uitvoerend kunstenaar David Datuna de banaan van de muur trok, schilde en vervolgens rustig op at.

Waarom hij de banaan op at? Dat vertelt hij in een interview tegenover Vogue.com: 'Het was een groot vraagteken voor ons allemaal - kan deze banaan een kunstwerk zijn? Hetzelfde geldt voor het werk van Duchamp ruim honderd jaar geleden. Met mijn uitvoering zet ik mijn vraagteken achter zijn vraagteken. Dit is slechts een spel tussen twee artiesten.' Ondertussen zijn twee van de drie versies van het werk verkocht voor zo'n 120 duizend euro per stuk.

Wat is de betekenis achter de banaan? De vertegenwoordiger van Cattelan spreekt hierover in een interview met Women's Wear Daily en legt uit dat het werk 'inzicht biedt in hoe we waarde toewijzen en wat voor soort objecten we daadwerkelijk waarderen.' Cattelan staat bekend om zijn absurdistische werken - in 2016 verving hij een toilet in het Guggenheim door een volledig functionerende gouden variant. Hij noemde het kunstwerk America.

Plagiaat van Nederlandse kunstenaar

Nederlandse modestudente Merel Engelman maakte op haar zestiende exact hetzelfde werk voor een schoolproject. 'We moesten een inspiratieboek maken en ik wilde een esthetisch beeld creëren waarin contrasten werden getoond, waarin trash en high-end samenkomen. Toen bedacht ik het beeld met een banaan vastgeplakt met ducktape op een witte marmeren achtergrond.'

Banana, Banana family, Yellow, Plant, Fruit, Food, Cooking plantain,
Het banaan-kunstwerk van Merel Engelman uit 2013.
Merel Engelman

Hoewel Merel het beeld dus al jaren geleden bedacht voordat Cattelan er een peperduur kunstwerk van maakte, is het niet Merels doel om te suggereren dat haar werk gestolen is. 'Ik pretendeer niet dat het werk van mij is. Ik wil Cattelan ook niet aanklagen. Wat ik onder het licht probeer te brengen is de kwetsbaarheid van jonge creatievelingen, die Instagram vaak als een platform gebruiken om hun werk te tonen. Het gaat mij erom dat er nu een discussie ontstaat over dit gegeven, en ik voel me verantwoordelijk door het podium dat ik nu krijg aangereikt om dat ook volledig te benutten voor deze zaak'.

De mode- en kunstwereld reageert

Beroemdheden en merken reageerden snel in op het viral kunstwerk. Supermodel Brooke Shields plaatste bijvoorbeeld een selfie met een banaan op haar voorhoofd geplakt en het Franse modemerk Jacquemus plaatste een gele tape-geleide versie van zijn micro Le Chiquito-tas. Galerie Perrotin lanceerde zelfs een Instagram-account gewijd aan het werk, volledig gevuld met de verschillende memes die worden geplaatst op het internet, waarbij wordt gespot met het idee dat een banaan een waardevol kunstobject kan worden.

Erkenning

Dat is tevens iets wat Merel wil aankaarten. 'Het gaat mij erom dat jonge kunstenaars en creatievelingen dingen maken die niet worden beschermd en geen erkenning krijgen voor hun werk. Een Instagram-account als Diet Prada weet bijvoorbeeld heel goed het grijze gebied weer te geven tussen het halen van inspiratie en feilloos koppieren van een werk. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat we ons bewuster zijn van de werken, ontwerpen en kunstobjecten waarnaar we kijken en waar het vandaan komt.'

Als gevolg van alle commotie rondom Merels betrokkenheid bij het onderwerp biedt oprichter en eigenaar van de grootste luxebeurs ter wereld Masters of LXRY Yves Gijrath Merel een plek om haar eigen werk te tonen. 'Dat is natuurlijk ontzettend indrukwekkend en ik ben heel blij dat er op deze manier wordt gereageerd op mijn boodschap.' Wat we ervan kunnen verwachten? 'Ik kan nog niet zeggen wat ik precies ga doen maar het heeft zeker te maken met alles wat er nu gebeurt rondom het banaan-verhaal'.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur