Inkomensongelijkheid tussen vrouwen en mannen wordt steeds groter in Nederland

Nederland is gezakt naar de 38ste plek in de rangschikking van de gender gap van het WEF.

gregory-harris-vogue-nederland-december-2019
Gregory Harris, Vogue Nederland, December 2019.

Er zijn in het afgelopen decennium flinke stappen gemaakt voor gelijke rechten voor vrouwen. Over de hele wereld vonden er duizenden vrouwenmarsen plaats en wereldleiders beloofden zich hard te maken voor equal rights. Een nieuw rapport voorspelt echter een grimmige toekomst over de inkomensongelijkheid: het gaat namelijk nog 257 jaar duren totdat vrouwen net zoveel verdienen als mannen.

Inkomensongelijkheid

Het Global Gap Report van het World Economic Forum (WEF) wijst zelfs uit dat de het aantal jaren van inkomensongelijkheid alleen maar gegroeid is sinds vorig jaar. Vorig jaar lag het aantal nog op 202 jaar, nu dus op 257. Dat zou betekenen dat vrouwen pas in 2277 net zoveel zouden verdienen als hun mannelijke collega’s. Ja, dat lees je goed: dat duurt nog tweeënhalve eeuw.

Nederland

We horen je denken, ‘In Nederland valt het vast allemaal wel mee’. Helaas moeten we je teleurstellen. Nederland is namelijk gezakt naar de 38ste plek in de rangschikking van de gender gap van het WEF. Dat is elf plaatsen lager dan vorig jaar. Dat bewijst maar weer dat er ook in Nederland nog hard gevochten moet worden voor gelijke rechten en gelijke kansen voor vrouwen.

IJsland

Benieuwd in welk land het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen het kleinst is? Pak je winterkleding maar in, want daarvoor moet je naar IJsland. Daar is de gender gap tussen mannen en vrouwen al voor 88% gedicht, in Nederland nog maar voor 74%. Vorig jaar stond IJsland ook al nummer één op de lijst. De hele top vier wordt overigens gedomineerd door Scandinavische landen. IJsland wordt gevolgd door Noorwegen, Finland en Zweden. Dat is niet heel verrassend, gezien de regering in Finland volledig uit vrouwen bestaat.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur