Van Olivia Wilde tot Greta Gerwig: 2019 brengt record aan regisseuses in Hollywood

Niet gek ook, met zo'n scala aan prachtfilms.

vrouwen-hollywood-producties-record
Dia Dipasupil / Getty Images

Regisseuses schitteren steeds vaker achter de camera in de grote filmindustrie, blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Zuid-Californië. In 2019 werden er twaalf succesvolle Hollywood-films door vrouwen geregisseerd, waaronder Hustlers (met de immer iconische J-Lo) en Captain Marvel. Dat is een recordaantal, al moet er nog stééds veel werk worden verzet.

Ander aannamebeleid

De twaalf vrouwen waren betrokken bij iets meer dan tien procent van de hitfilms van afgelopen jaar. Vooral het succes van Jennifer Lee (bekend van Frozen II) is enorm: haar film heeft ruim 1 miljard dollar opgebracht, wat haar qua omzet tot de meest succesvolle vrouwelijke regisseur maakt. Het percentage betrokken vrouwen is twee keer zoveel als een jaar eerder, en het hoogste percentage van het afgelopen decennium. Ook Greta Gerwig's Little Women (nu al je favoriete film van 2020, lees hier maar waarom), Olivia Wilde's Booksmart en Melina Matsoukas' Queen and Slim hebben bijgedragen aan het succes.

'Voor het eerst in 13 jaar zien we een verandering in het aannamebeleid van vrouwelijke regisseurs,' stelt een andere studie van de Universiteit van San Diego. Twintig procent van alle regisseurs, schrijvers, producers, editors en cinematografen zou volgens hen uit vrouwen bestaan.

Diversiteit

Hollywood lijkt daarmee – in navolging van de modewereld – diversiteit ook steeds belangrijker te achten, met dank aan de opkomst van de #MeToo- en de Time's Up-bewegingen. Toch is dit (positieve, dat wel) nieuws slechts een begin: zo heeft nog maar één vrouw een Oscar gewonnen voor Beste Regisseur, wat, nou ja, natuurlijk historisch weinig is. De prijs ging destijds naar Kathryn Bigelow, die The Hurt Locker regisseerde in 2010. Ook voor de Golden Globes Awards die zondag worden uitgereikt is geen enkele regisseuse genomineerd. 'Het is dus nog maar de vraag of 2019 op zichzelf staat, of het begin is van een nieuwe trend,' voegen de onderzoekers toe.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur