Deze beroemdheden en modehuizen maken zich hard voor de bosbranden in Australië

En zo kun jij helpen.

beroemdheden-bosbranden-australie
Chris JacksonGetty Images

Het kan je onmogelijk ontgaan zijn: de hevige bosbranden die al maandenlang woeden in Australië. Sinds november vorig jaar staan grote delen in het zuiden en oosten van het continent in brand, wat ertoe heeft geleid dat veel inwoners hun huizen moesten verlaten en miljoenen dieren het leven hebben gelaten. Naast de vele hulporganisaties, zoals het Rode Kruis, zetten ook verscheidene beroemdheden zich in om te helpen waar mogelijk.

Bosbranden in Australië

Hoewel Australië ieder jaar te maken heeft met bosbranden (die zijn zelfs essentieel voor de natuur), zijn de branden dit jaar van uitzonderlijke proporties. Miljoenen hectaren bos zijn verwoest, honderden huizen zijn afgebrand, een half miljard dieren zijn gestorven en duizenden inwoners en toeristen zijn geëvacueerd. De bosbranden lijken de komende tijd ook niet te verminderen, mede door de hoge temperaturen en droogte. En dat terwijl het hoogtepunt van het brandseizoen nog moet komen, weet NOS.

Inzamelacties

Om meer bewustzijn te creëren en geld in te zamelen voor de bosbranden, zetten veel beroemdheden en influencers zich in. De Australische comedian Celeste Barber haalde met een inzamelactie op social media maar liefst 22 miljoen dollar op doordat haar post massaal werd gedeeld. Zo zijn er nog vele andere beroemdheden die zich hard maken voor de bosbranden in Australië zoals Nicole Kidman en P!nk, die allebei een half miljoen dollar hebben gedoneerd. Meghan Markle en prins Harry – die het continent in 2018 nog bezochten – uiten hun medeleven op social media en roepen mensen op om geld te doneren.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Daarnaast waren de branden in Australië het onderwerp van de avond tijdens de Golden Globes van afgelopen zondag. Zo was genomineerde Russell Crowe niet aanwezig omdat hij wilde helpen in zijn thuisland, werd er in verschillende speeches aandacht gevraagd voor de ramp (zoals in die van Ellen DeGeneres en Cate Blanchett) en gaf actrice Phoebe Waller-Bridge aan haar Ralph & Russo-couture pak te veilen waarbij de opbrengst naar Australië gaat.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ook in Nederland vragen een aantal BN'ers aandacht voor de ramp, zoals Carice van Houten en model Kim Feenstra. De Amsterdamse Vondelgym heeft zelfs een actie opgezet om geld op te halen door te sporten. Aankomende zondag kun je met een team je in het zweet werken waarbij het totaal aantal verbrande calorieën als geldbedrag overgemaakt wordt naar goede doelen. Daarover lees je hier meer.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Modehuizen in actie

Als reactie op de verwoestende ramp komen ook enkele modehuizen in actie. Labels onder het Franse luxe-conglomeraat Kering hebben samen een totaal van omgerekend 617 miljoen euro bij elkaar verzameld. Deze groep bevat grote modehuizen als Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta, Balenciaga, Alexander McQueen en Brioni, maar ook juwelenhuizen Boucheron, Pomellato, Dodo, Qeelin en horlogemerken Ulysse Nardin en Girard-Perregaux.

Het ingezamelde geld wordt geschonken aan lokale organisaties zo stelt Kering in een verklaring: 'De fondsen zullen worden verstrekt aan de meest geschikte lokale organisaties die zijn geselecteerd door de duurzaamheidsexperts van Kering. Aanvullende initiatieven zullen worden ondernomen door verschillende merken in solidariteit met het Australische volk'. Bovendien zal het bedrijf bijdragen aan toekomstige herbebossing en biodiversiteit programma's in het land. Modegroep PVH Corp, met merken als Calvin Klein en Tommy Hilfiger, kondigde eerder aan omgerekend 61 duizend euro te doneren aan het Australische Rode Kruis.

Zo kun jij helpen

De bosbranden in Australië zijn nog lang niet voorbij en ieder beetje hulp is welkom. Mocht je zelf willen helpen, dan kun je geld doneren bij verschillende goede doelen. Het Rode Kruis heeft giro 5125 in het leven geroepen, om zo onder meer slachtoffers te helpen bij het vinden van noodaccommodaties. Doneren kan via deze link. Ook organisaties als het Wereld Natuur Fonds en WIRES zetten zich in voor de verwoestende bosbranden, en willen met de opbrengst alle wilde dieren in de getroffen gebieden helpen. Mocht je de vele (vrijwillige!) brandweerlieden willen steunen, dan kun je hier een bedrag doneren.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur