Grammy Awards 2020: van spectaculaire shows tot odes aan plotseling overleden Kobe Bryant

Vogue zet alle hoogtepunten van de avond voor je op een rij.

hoogtepunten-grammy-awards-2020-optredens-winnaars
Kevin MazurGetty Images

Zondagavond werden voor de 62ste keer de Grammy Awards uitgereikt aan de grootste artiesten uit de muziekwereld van het moment. De avond ging zoals altijd ook nu weer gepaard met spectaculaire shows, emotionele speeches en bijzondere rode loper looks. Éen gebeurtenis overschaduwde echter de hele avond; het plotselinge overlijden van de 41-jarige basketballer Kobe Bryant. Eerbetonen in zijn naam werden door verschillende sterren gemaakt, in de vorm van speeches en emotionele optredens. Lees hier alles wat je wil weten over de Grammy Awards 2020.

Sterren eren Kobe Bryant

Slechts enkele uren voordat de award show van start zou gaan, werd het plotselinge nieuws bekend gemaakt dat de 41-jarige basketbalster Kobe Bryant was overleden in een helikopter-crash dat tevens het leven kostte van zijn dertienjarige dochter Gianna. 'Vanavond is voor Kobe', stelde Lizzo, die zondag de 62e Grammy Awards in het Staples Center in het centrum van Los Angeles opende voordat ze haar nummer Cuz I Love You zong.

De Grammy Awards werden uitgereikt in het Staples Center, een sportarena die tevens de thuisbasis was van het voormalige basketbalteam van Bryant, de Los Angeles Lakers. Zangeres en tevens host van de avond Alicia Keys nam een moment om het trieste bericht rondom de sporter te bespreken. 'Vanavond vieren we samen de grootste artiesten uit de muziekwereld, maar om eerlijk te zijn, voelen we ons nu verdrietig. We staan hier letterlijk, met een gebroken hart, in het huis dat Kobe Bryant heeft gebouwd. Vandaag heeft Los Angeles, Amerika en de hele wereld een held verloren.' Samen met Boyz II Men zong Keys vervolgens a capella het nummer It’s So Hard to Say Goodbye.

Los Angeles Remembers NBA Star Kobe Bryant
Kobe Bryant wordt herinnerd buiten de 62e jaarlijkse Grammy Awards in het Staples Center in Los Angeles
Rachel LunaGetty Images

Billie Eilish breekt record

De Bad Guy zangeres Billie Eilish werd genomineerd voor maar liefst zes verschillende prijzen, waarmee ze de jongste artiest ooit is die in de meest belangrijke categorieën werd genomineerd. Na de avond ging Billie met vijf gouden beeldjes naar huis, die ze won voor Record Of The Year voor Bad Guy, Album Of The Year met When We All Fall Asleep, Where Do We Go?, Best New Artist, Best Pop Vocal Album voor hetzelfde album en Song Of The Year met Bad Guy.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De zangeres reageerde verbluft op haar overwinningen, tijdens haar eerste Grammy Awards ooit. 'Ik keek altijd naar de Grammy's op televisie, maar nooit had ik gedacht hier op dit podium te staan. Laat staan beloond te worden met prijzen. Dit is geweldig en onwerkelijk tegelijkertijd,' aldus Billie. De zangeres gaf samen met haar broer en producer Finneas O’Connell een intiem optreden met het nummer Everything I Wanted.

62nd Annual GRAMMY Awards - Press Room
Billie Eilish en haar broer Finneas O’Connell met hun awards.
Steve GranitzGetty Images

Bijzondere optredens

De avond bevatte verschillende optredens van onder meer Billie Eilish, Ariana Grande, Lil Nas X, Lizzo en Alicia Keys. Lizzo trapte de avond af met een spectaculaire show waar ze maar liefst drie verschillende outfit changes onderging en verscheen in een volumineuze baljurk, een gekleurde bodysuit en een fonkelende body-hugging jurk. Tyler, The Creator leverde zijn kenmerkende optreden in zijn IGOR-persona met een podium dat letterlijk in vuur en vlam stond. DJ Khaled en zanger zanger John Legend brachten een eerbetoon middels een bijzonder optreden aan de vorig jaar doodgeschoten rapper Nipsey Hussle. Na het optreden kwamen zowel de namen van Bryant als Hussle in beeld, dat leidde tot een staande ovatie die minuten lang duurde, zo weet de NOS.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Zangeres Camila Cabello zong haar nummer First Man tijdens de avond als eerbetoon aan haar vader. Dat resulteerde in een emotioneel moment waar Camila's vader met tranen in zijn ogen op de eerste rij naar het optreden van zijn dochter zat te kijken. Ariana Grande maakte een comeback tijdens het event nadat ze de award show in 2019 had overgeslagen vanwege onenigheid met producenten van de show. Ze zong tijdens de avond nummers als Imagine, 7 Rings, en Thank u, next. Demi Lovato maakte tevens een comeback tijdens de show. Na haar bijna fatale overdosis in 2018 kwam de zangeres sterker terug dan ooit, wat leidde tot een triomfantelijk en emotioneel optreden.

Opmerkelijke winnaars

De grootste winnaar van Grammy Awards was overduidelijk Billie Eilish, maar ook Lizzo viel voor het eerst maar liefst drie keer in de prijzen voor Beste traditionele R&B-prestaties voor Jerome, Best Urban Contemporary Album voor Cuz I Love You en Best Pop Solo Performance voor Truth Hurts. Rapper Lil Nas X ontving samen met countryzanger Billy Ray Cyrus twee Grammy's voor hun versie van de hit Old Town Road.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Tijdens de avond viel ook Nederland in de prijzen. Het Metropole Orkest won de felbegeerde prijs in de categorie Best Arrangement, Instruments and Vocals voor het nummer All Night Long. Dit is de twintigste keer dat het orkest werd genomineerd voor een Grammy en dit is de vierde keer dat ze een gouden beeldje mee naar huis mogen nemen.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Daarnaast viel niemand minder dan voormalige first-lady van de Verenigde Staten Michelle Obama in de prijzen. Obama won de prijs in de categorie Best Spoken Word Album voor het audioboek van haar boek Becoming. Dit is niet de eerste keer dat een voormalig lid van de Amerikaanse regering een Grammy wint. Eerder won Barack Obama de prijs voor een audioversie van zijn boeken The Audacity Of Hope en Dreams From My Father, en won Hillary Clinton in 1997 als first-lady de prijs voor haar boek It Takes A Village.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur