Harvey Weinstein veroordeeld tot 23 jaar cel voor seksueel misbruik

Een grote overwinning voor de internationale #MeToo-beweging.

Harvey Weinstein veroordeelt tot 23 jaar gevangenisstraf.
Getty Images

Filmproducent Harvey Weinstein is vandaag veroordeeld tot een celstraf van drieëntwintig jaar, zo maakt onder meer The New York Times bekend. De ooit zeer invloedrijke filmproducent krijgt de straf rondom de zaak van twee vrouwen die hem aanklaagden voor het plegen van seksueel geweld en verkrachting. Media meldden dat er een grote kans is dat Weinstein in hoger beroep zal gaan.

Harvey Weinstein veroordeeld

De 67-jarige Weinstein werd afgelopen maand in New York door een twaalfkoppige jury schuldig bevonden voor aanranding van een productie-assistente in 2006 en de verkrachting van een vrouw in 2013. Er bestond een kans dat Weinstein een celstraf van levenslang zou krijgen. Dit is echter niet gebeurd doordat hij onschuldig werd bevonden voor zijn daden van predatory sexual assault. Weinstein sprak vandaag voor het eerst de rechter aan en stelde dat hij 'diep berouw' had, en stelde 'volledig verward' te zijn door de zaak.

Voor de veroordeling maakten twee van de slachtoffers van Weinstein emotionele uitspraken over de schade die hij hen had aangericht. Miriam Haley, die getuigde dat Weinstein haar in 2006 orale seks had opgedrongen, zei dat hij haar leven voor altijd heeft verwoest. Ondanks de veroordeling en alle aantijgingen claimt Weinstein nog altijd onschuldig te zijn, zo liet zijn advocaat weten. De kans is daarom groot dat Weinstein in hoger beroep zal gaan, zo stelt NOS.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Seksueel wangedrag

In 2017 werd de 67-jarige producent voor het eerst publiekelijke beschuldigd van seksueel wangedrag, waarna tientallen vrouwen volgden en de man aanklaagden voor seksueel misbruik. Een groot onderzoek van de The New York Times genaamd Harvey Weinsteins Complicity Machine, onthulde dat de Hollywood-producer met dank aan zijn netwerk ruim drie decennia lang ongestraft zijn gang kon gaan in zijn seksuele wangedrag jegens vrouwen.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

MeToo

Na de vele beschuldigingen werden organisaties als MeToo en Time's Up in het leven geroepen waarmee seksuele intimidatie in de filmwereld en in het algemeen aan de kaak werd gesteld. Harvey Weinsteins veroordeling is een belangrijke mijlpaal voor de #MeToo-beweging, die aan kracht won nadat verschillende vrouwen naar buiten traden met hun persoonlijke verhalen en beschuldigingen rondom seksueel misbruik en wangedrag door Weinstein.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur