Alles wat je wil weten over #FlattenTheCurve

Hoe je levens kunt redden door simpelweg thuis te blijven.

Een persoon gefotografeerd met mondkapje tijdens New York Fashion Week, ten tijde van het coronavirus 
Christian Vierig

Dit artikel volgt de meest recente maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid en het RIVM. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

De hashtag #FlattenTheCurve is in een paar maanden uitgegroeid tot hét globale antwoord op het coronavirus, dat steeds meer mensen wereldwijd besmet. Dat is maar goed ook, want hoe meer mensen zich daadwerkelijk aan dat (viral) credo houden, hoe meer kans om de epidemie snel de baas te worden. De hashtag of het belang ervan even gemist? Vogue zet alles wat je wil weten op een rij, en moedigt iedereen aan om deze boodschap vooral te delen.

Corona als pandemie

Het coronavirus werd eerder dit jaar officieel erkend als een pandemie, wat zo goed als 'wereldwijd voorkomend' betekent. Het geeft vooral de ernst van de situatie aan: voor het scenario of model van een pandemie geldt dat 20 – tot volgens sommigen 60 – procent van de wereldbevolking in korte tijd besmet raakt. Meerdere landen, waaronder Nederland, hebben daardoor forse maatregelen moeten nemen.

Betekenis #FlattenTheCurve

Daarbij wordt gevraagd om waar mogelijk gepaste afstand van elkaar te bewaren, bijvoorbeeld ook bij het boodschappen doen (want dat kan immers nog). Hoe belangrijk die handeling én de maatregelen van de overheid zijn, komt samen in de hashtag #FlattenTheCurve, die de afgelopen tijd viral gaat. Het zit namelijk zo: in het geval van een epidemie is er altijd een gelijksoortige verspreiding van de ziekte te zien, waarbij 'toegewerkt' wordt naar een piek. Na de piek gaat het aantal ziektegevallen weer omlaag, waarbij het virus uiteindelijk van de baan is.

Klinkt ergens geruststellend, maar het verontrustende zit 'm in die piek: als dat moment zich namelijk te snel voordoet, raken ziekenhuizen vol en belangrijke hulpmiddelen op. Dat is het geval geweest in Italië, waar het virus zó snel een hoogtepunt bereikte, dat de zorg het aantal zieke mensen niet meer aan kon. Dat levert bijzonder schrijnende situaties op, waarbij personeel moet 'kiezen' tussen levens. NOS op 3 legt het knap uit in onderstaande video.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Social distancing

Kortom: de koers van die curve is belangrijk. Overheden (en sommige bedrijven, zoals LVMH) doen er alles aan om het verloop te vertragen, maar zelf kan je ook makkelijk een steentje bijdragen. Zo roepen veel socialmediagebruikers de wereld op om zo min mogelijk de deur uit te gaan, en sociaal contact – het liefst volledig – te beperken. Ook professionals hebben het belang van social distancing inmiddels aangestipt (lees dit artikel van The Washington Post maar eens), waarbij minimale voortbeweging garant staat voor een betere afloop. En nee, met die informatie wordt het inderdaad niet leuker om een feestje af te blazen, maar hopelijk wel makkelijker. Aan het einde van de dag willen we immers allemaal hetzelfde: zo snel mogelijk weer samen zijn, zónder anderhalve meter afstand tussen beide. #FlattenTheCurve en spread the word, lieve mensen.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wil je zelf een bijdrage leveren aan de strijd tegen het coronavirus? Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw steentje bij te dragen. Zo kun je geld doneren aan het Rode Kruis dat wereldwijd in actie komt tegen de coronacrisis, kun je noodzakelijk bloed doneren bij bloedbank Sanquin of je als vrijwilliger aanmelden bij platform 'Gewoon Mensen Die Mensen Willen Helpen'. Ook kun je helpen door lokale ondernemers en bedrijven te ondersteunen door producten van hen te kopen. Zo kun je eten bestellen bij je favoriete restaurant, kun je online terecht bij je favoriete winkel of koop je je producten bij de lokale supermarkt of groenteboer.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Coronavirus