Waan je in de Amazone zonder van je bank af te komen met dit bijzonder audio-project van Cartier

Het iconische Franse juwelenhuis lanceert een bijzondere audio-ervaring door 's werelds grootste regenwoud.

fondation cartier amazone expositie
Fondation Cartier

Deze bizarre tijd zorgt voor veel restricties in het dagelijks leven van velen, toch worden er in deze tijd ook talloze creatieve initiatieven gelanceerd die een welkome afleiding bieden. Frans juwelenhuis Cartier lanceert nu een bijzonder project waarbij je voor even kunt wegdromen. De stichting van het juwelenhuis Fondation Cartier komt met een virtuele tour van ruim zestig minuten waarin je wordt meegenomen in het machtige en de rustgevende wereld van het Amazone-regenwoud.

Fondation Cartier lanceert Amazone audtiotour

Door de huidige omstandigheden omtrent de coronacrisis was het museum van Fondation Cartier gedwongen haar deuren te sluiten voor onbepaalde tijd. De huidige tentoonstelling die nu in het museum te zien zou zijn is getiteld The Yanomami Struggle door de Braziliaanse fotograaf Claudia Andujar en toont het leven van de Yanomami-indianen in het hart van de Amazone - de grootste inheemse bevolking van het regenwoud en tevens een van de meest bedreigde groepen.

Het artikel gaat verder onder de video.

Ook zien: de mini-film over Panthère de Cartier

Hoewel deze expositie niet te bezichtigen is, houdt dit de organisatie niet tegen alsnog de bijzondere tentoonstelling te tonen, op een virtuele manier. De tentoonstelling kan nu online worden bezichtigd waarin tevens een unieke en meeslepende geluidservaring wordt toegevoegd. Het Franse juwelenhuis heeft exclusieve opname uitgebracht van de baanbrekende soundscape-artiest en muzikant Bernie Krause, waarin de daadwerkelijke geluiden van de Amazone te horen zijn. Door de levensechte geluiden lijk je je voor even te wanen in 's werelds grootste regenwoud.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

In het hart van de Amazone

De opnames van de audio-tour zijn niet recentelijk opgenomen, maar gemaakt in 1990. Naast dat deze tour de luisteraar een bijzondere ervaring geeft, heeft de opname een andere onderliggende betekenis. Vele van de dieren die in de fragmenten van toen te horen zijn, zijn ondertussen uitgestorven door de intensieve houtkap die al jarenlang in het regenwoud plaatsvindt. Hierdoor wordt niet enkel het woud vernietigd, maar tevens de planten en dieren die er leven.

Het doel van de kunstenaar is dan ook om de geluiden van deze dieren voor eeuwig vast te leggen, zodat ze kunnen worden doorgegeven aan toekomstige generaties. Sinds de jaren zestig reist Krause de wereld rond op zoek naar geluiden van land- en zeedieren die hij beschrijft met de term 'biofonie'. Zijn doel is om het publiek voortdurend aan de dringende noodzaak te herinneren de biodiversiteit te beschermen, zodat het 'lied van dit dierenorkest nooit uitsterft'.

Je beluistert Bernie Kruses Amazon Days/Amazon Nights op de website van Fondation Cartier.This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur