Zo kom je online én offline in actie tegen institutioneel racisme en politiegeweld

Na de dood van George Floyd en andere onschuldige voorgangers is globaal actievoeren extra belangrijk. Lees hier waar je zelf kunt doneren, protesteren en petitie(s) kunt ondertekenen.

foto van demonstrant in minneapolis, tegen racisme en politiegeweld
Getty Images

Er woeden wereldwijd protesten na de dood van de zwarte man George Floyd (46), die bijna een week geleden door hardhandig politiegeweld om het leven kwam. De onrust begon in Minneapolis – de plek waar Floyd overleed – maar is inmiddels uitgegroeid tot een globale beweging, waarbij iedereen wordt opgeroepen om zich uit te spreken tegen (institutioneel) racisme en politiegeweld. Lees hier wat je zelf kunt doen, van het tekenen van petities tot bijdragen in de vorm van donaties.

De dood van George Floyd

George Floyd werd eerder deze week aangehouden door de politie en met een knie in een wurggreep gehouden. Dat duurde zo lang dat hij naar een ziekenhuis moest en overleed. Op videobeelden is vastgelegd dat Floyd zei dat hij niet kan ademen, maar tevergeefs: de witte agent blijft kracht uitoefenen. Dit incident staat niet op zichzelf, want geweld en discriminatie jegens mensen van kleur – in dit geval zwarte mensen – is al jaren een groot probleem. In Amerika is politiegeweld met name voor jonge zwarte mannen zelfs een van de belangrijkste doodsoorzaken in het land, blijkt een onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd door wetenschappers van drie Amerikaanse universiteiten.

Waarom uitspreken belangrijk is

Institutioneel racisme is daarmee niet alleen iets Amerikaans, maar treedt ook in Nederland op, beschrijft mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen treffend op Instagram. 'We hebben een andere geschiedenis, maar hebben óók racisme, óók een slavernij- en kolonisatieverleden, een arbeids- en huizenmarkt die discrimineert, een politie die mensen van kleur eruit pikt, een belastingdienst die etnisch profileert, een jaarlijks feest met blackface op nog veel plekken, een culturele sector waar mensen van kleur nog te vaak gefetisheerd worden, redacties waar mensen van kleur gelden als tokens.'

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Alleen zeggen dat je niet racistisch bent is dan ook te weinig om het systeem fundamenteel te veranderen, bepleit ook zangeres Lizzo online. 'Aan alle witte mensen: dit is je reminder dat zwijgen je onderdeel van het probleem maakt. Ik weet dat je niet racistisch bent, maar je moet meer zijn dan dat, je moet ánti-racist zijn. Spreek je uit.'

Onderteken petities

Uitspreken kan onder meer door het ondertekenen van petities, zoals Justice For George Floyd. Je geeft zo aan dat je gerechtigheid voor (de familie van) George Floyd wil, en dat de betrokken agenten schuldig bevonden worden. Eén van de betrokken politieagenten is inmiddels gearresteerd, maar deze petitie pleit voor het aanhouden van nog drie mannen: Thomas Lane, Tou Thao en J. Alexander Kueng. Petities als #WeCantBreathe en deze van Amnesty International zijn ook de moeite waard om te ondertekenen. Black Lives Matter heeft tevens een lijst opgesteld met alle lopende petities, waarin ook aandacht wordt gevraagd voor andere slachtoffers (zoals Breonna Taylor en Ahmaud Arbery) van zinloos politiegeweld.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Doneer

Doneren kan bij verschillende anti-racisme initiatieven- en organisaties en bijvoorbeeld het George Floyd Memorial Fund, opgezet voor zijn nabestaanden.

  Als je graag aan een Nederlandse organisatie wil doneren, zou je naar Stichting Nederland Wordt Beter kunnen kijken. Voor 29,99 euro kan je op vrijdag 5 juni ook deelnemen aan de webinar van Chanel Lodik, waarin ze zal uitleggen wat je als individu tegen racisme kan doen.

  This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

  Protesteer

  In de Verenigde Staten wordt al een week lang hevig geprotesteerd, en in Londen, Berlijn en Kopenhagen zijn ook talloze mensen samengekomen tegen racisme en politiegeweld. Op maandag 1 juni vindt er tussen 17:00 en 18:30 uur daarnaast een vreedzaam solidariteitsprotest in Nederland plaats, op de Dam in Amsterdam. Dit is een initiatief van Kick Out Zwarte Piet in samenwerking met Black Queer & Trans Resistance. Zij staan in verbinding met andere actiegroepen en individuen die de rest van de week andere solidariteitsacties zullen organiseren. De demonstranten wordt opgeroepen om conform de coronamaatregelen 1,5 meter afstand te houden, mondkapjes te dragen en eventueel handschoenen en desinfecterende gel mee te nemen.

  This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder