Duizenden mensen voegden zich bij het Black Lives Matter-protest in Amsterdam

Zo ging het er gistermiddag aan toe op de Dam, waarbij ook Nederlandse modellen als Doutzen Kroes en Imaan Hammam aanwezig waren.

black lives matter protest in amsterdam
Romy Arroyo FernandezGetty Images

Naar aanleiding van de dood van George Floyd woeden er hevige protesten in de Verenigde Staten. Inmiddels is er een globale beweging ontstaan, en worden er ook protesten georganiseerd in Londen, Berlijn en Kopenhagen. Gisteren vond er een vreedzaam BlackLivesMatter-protest plaats op de Dam in Amsterdam, een initiatief van Kick Out Zwarte Piet in samenwerking met Black Queer & Trans Resistance. Duizenden mensen kwamen – ondanks de coronamaatregelen – bijeen, om zich uit te spreken tegen (institutioneel) racisme en politiegeweld.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

BlackLivesMatter-protest op de Dam

Op maandag 1 juni tussen 17:00 en 18:30 uur vond het vreedzame solidariteitsprotest plaats op de Dam in Amsterdam, waar duizenden mensen samenkwamen om hun ongenoegen te uiten en hun stem te laten horen. Organisaties Kick Out Zwarte Piet en Black Queer & Trans Resistance organiseerden de actie, met sprekers als rapper en dichter Akwasi, Jerry Afriyie (dichter en voorman van Kick Out Zwarte Piet), Jennifer Tosch (oprichter van Black Heritage Tours in Amsterdam) en Naomie Pieter (mede-oprichter van de Black Queer & Trans Resistance). Voor ieder van hen klonk een luid applaus, terwijl borden met anti-racisme leuzen als Black lives matter en The future is colored in de lucht werden gehouden.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Het protest werd als cruciaal gezien om collectief een standpunt in te nemen tégen institutioneel racisme. Tijdens de toespraken van de sprekers weerklonk niet alleen de noodzaak voor verandering, maar ook kwam de moedeloosheid, het achterliggende leed en de pijnlijke geschiedenis van de zwarte bevolking duidelijk naar voren. 'Het is tijd voor zwart privilege,' klonken de rake woorden van Akwasi tijdens het protest, waarmee hij aangaf dat het de hoogste tijd is voor rigoureuze verandering. 'Dit is een nieuwe fase, houd je niet meer in. Je bent niet alleen.'

Vreedzaam, maar ook omstreden

Voor het protest in Amsterdam werden ongeveer 200 tot 300 betogers verwacht. Dat werden er uiteindelijk veel meer. Demonstranten werden alvorens opgeroepen om conform de coronamaatregelen anderhalve meter afstand te houden, mondkapjes te dragen en eventueel handschoenen en desinfecterende gel mee te nemen. Wegens de drukte was het echter niet altijd mogelijk om afstand te houden, met beelden van massa's mensen als gevolg. Dat leverde uiteraard veel verontwaardigende reacties op, zowel in de media als op sociale kanalen.

Volgens de Volkskrant is de kans op een nieuwe corona-uitbraak echter kleiner dan men zou denken. Dat komt onder meer doordat het protest plaatsvond in de buitenlucht mét fel zonlicht, waardoor het virus minder kans krijgt zich te verspreiden. 'Als dit in maart of april had plaatsgevonden, had ik me meer zorgen gemaakt,' zegt viroloog Mariet Feltkamp (LUMC) tegen de krant.

Historische gebeurtenis

Dat zoveel mensen – in coronatijden, nota bene – bijeenkwamen om te protesteren kan gezien worden als een belangrijke historische gebeurtenis, misschien zelfs een keerpunt. Nog nooit kwamen in Nederland zoveel mensen bij elkaar om zich zó duidelijk te laten horen over de kwestie. Zo vertelde journalist Clarice Gargard gisteravond tegen Margriet van der Linden in talkshow M: 'Ik denk dat dit wereldwijd een moment is waarop we zeggen "tot hier en niet verder, we pikken het niet meer". Ik moedig dat alleen maar aan, maar ik wil wel zeggen dat het niet alleen de taak is van zwarte mensen; het gaat erom dat we het met zijn allen doen. Racisme is iets wat ons allemaal treft.'

Den Haag en Rotterdam

Na afloop van het protest in Amsterdam laat de organisatie weten erg trots te zijn op de massale opkomst. 'We zijn trots en geroerd door elkaar, door iedereen die er vandaag bij was,' laat de actiegroep via Twitter weten. 'En ja, we zijn nog steeds woedend.' Naast Amsterdam is de actiegroep van plan ook in andere steden te protesteren. Zo vindt er op dinsdag 2 juni een protest plaats op het Malieveld in Den Haag en op woensdag 3 juni op het Schouwburgplein in Rotterdam. Deelnemers worden opgeroepen de coronamaatregelen in acht te nemen.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Modewereld aanwezig

Onder alle aanwezigen bevonden zich veel Nederlandse modellen, waaronder Doutzen Kroes en Imaan Hammam – die zij aan zij actievoerden. Ook een van Vogue's negen covermodellen Nella Ngingo, Romy de Vries, Rose Bertram en Valentijn de Hingh waren op de Dam om hun stem te laten horen. Daarnaast was mediacriticus en Vogue-columniste Madeleijn van den Nieuwenhuizen (@zeikschrift) aanwezig, evenals Daily Paper-oprichter Jefferson Osei en menig influencer zoals Stephanie Broek.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Lees hier wat je zelf kunt doen om in actie te komen tegen institutioneel racisme en politiegeweld en hoe je bewust kunt worden van hoe racisme werkt en welke privileges je hebt.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder