Barack Obama geeft krachtige speech via livestream vanuit zijn huis

'Weet dat jullie dromen er toe doen.'

president barack obama in 2015 in pak
Getty Images

Oud-president Barack Obama heeft woensdag voor het eerst op beeld van zich laten horen over de onrust die momenteel in de Verenigde Staten (én de rest van de wereld) heerst. Hij deed dat via een livestream vanuit zijn huis in Chicago, waarin hij onderwerpen als politiegeweld en racisme aankaart. Die toespraak levert 'm veel lof op: tal van beroemdheden delen sindsdien verschillende quotes uit zijn speech.

Obama's speech via livestream

Tijdens de livestream heeft hij onder meer alle burgemeesters in de Verenigde Staten opgeroepen om het beleid over het gebruik van geweld (door hun politiekorpsen) tegen het licht te houden. In samenspraak met lokale gemeenschappen zouden regels hervormd moeten worden, betoogt hij. 'We hebben burgemeesters, leidinggevenden in gemeenten en anderen in machtsposities nodig om te zeggen: dit is een prioriteit.' De huidige publieke verontwaardiging over politiegeweld en racisme noemt hij daarbij één van de 'meest diepgaande zaken' die hij tot nu toe heeft meegemaakt. 'Voor de families die rechtstreeks zijn getroffen door de tragedie, weet dat Michelle en ik met jullie meerouwen. We houden jullie in onze gedachten en zullen blijven strijden voor een rechtvaardiger land, ter nagedachtenis van jullie zoons en dochters.'

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'De krachtigste roep om verandering ooit'

De oud-president houdt Trump buiten beschouwing in zijn speech van twintig minuten, en slaat ook een optimistische toon aan. 'Ik wil me direct richten tot de jonge mensen van kleur in dit land, die veel te veel geweld en dood hebben meegemaakt. Te vaak kwam het geweld ook nog eens van de inwoners die jullie hadden moeten beschermen en dienen. Weet dat jullie levens en dromen er toe doen. Deze urgente roep om verandering is de krachtigste die ik in jaren heb gezien.' Hij vervolgt: 'Ik hoop dat jullie je ook hoopvol voelen, ook al zijn jullie wellicht boos. Jullie hebben de macht dingen beter te maken. Jullie hebben het hele land het gevoel gegeven dat er nu echt iets moet veranderen. Ik ben trots op jullie.'

Zien: Michelle Obama's beste looks door de jaren heen

Beroemdheden reageren

Verschillende beroemdheden hebben op de speech van Barack Obama gereageerd. Zo deelde Diddy een quote uit de speech, die de rapper uitzond op zijn platform Revolt TV. Ook Ava DuVernay retweette een van haar volgers die schreef: 'Dat is weer wat anders, een president die niet opschept, dreigt, beledigt, hijgt of gek is.' Lil Jon noemde Obama op zijn beurt in een tweet "je favoriete neef die verhuisd is om te gaan studeren, en je nu nooit meer spreekt". Je bekijkt de hele speech hieronder.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur