Waarom de krachtige speech van Alexandria Ocasio-Cortez viral gaat

Haar ontroerende toespraak gaat niet alleen haarzelf, maar alle vrouwen ter wereld aan.

congreslid alexandria ocasio cortez presenteert haar green deal
Getty Images

Het hebben van een vrouw of dochter(s) maakt je nog niet tot een fatsoenlijke man, betoogde Alexandria Ocasio-Cortez onder meer in een – inmiddels veelbekeken – speech op 23 juli. Het New Yorkse congreslid reageerde daarmee op de uitspraken van de Republikeinse politicus Ted Yoho, die haar zonder enige aanleiding een 'fucking bitch' noemde.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Over Alexandria Ocasio-Cortez

Het verhaal van Ocasio-Cortez (30) leest als dé belichaming van the American Dream: in 2018 stond ze nog achter de bar in een tacotent in New York, en inmiddels is ze wellicht wel de invloedrijkste Democraat in Washington geworden. Onder het toeziend oog van haar enorme online achterban (de Instagramteller staat inmiddels op dik vijf miljoen) strijdt Ocasio-Cortez tegen het grootkapitaal, klimaatopwarming en sociale ongelijkheid. En ondanks het feit dat ze momenteel het jongste congreslid is hoef je haar de kunst van het speechen niet te leren: ze is een fantastisch spreker die niet alleen anderen ter verantwoording durft te roepen, maar ook met een energieke én menselijke flair weet te raken.

Aan de schandpaal

Toch is ze regelmatig het mikpunt van de Republikeinen, waarin president Trump graag het voortouw neemt. Zo tweette hij eerder dat Alexandria – samen met de rest van haar 'Squad' – terug zou moeten 'naar het land waar ze vandaan komt' (dat ze geboren en getogen is in de Bronx wordt voor de gelegenheid buiten beschouwing gehouden) en verweet hij haar 'het socialisme te omarmen' en 'Israël en de Verenigde Staten te haten'. Al wist ze daar, natuurlijk, ook een reactie van jewelste op te formuleren.

Zien: AOC over Bernie Sanders

'Excuses' van Yoho

Echt nieuw waren de opmerkingen van Ted Yoho, die Alexandra vorige week tegen het lijf liep op de trappen van Capitool, dus niet. Hij zou haar niet alleen een 'fucking bitch' hebben genoemd, maar ook 'walgelijk' en 'niet goed bij haar hoofd'. Alleen omdat een verslaggever van The Hill getuige was van het incident zijn de uitspraken uiteindelijk erkend: in eerste instantie ontkende Yoho nog. Uiteindelijk ging hij diep door het stof en excuseerde hij zich voor zijn 'abrupte manier van praten'. Hij zou juist altijd alert zijn op zijn taalgebruik, omdat hij zelf een vrouw en dochters heeft. 'Ik kan niet mijn verontschuldigingen aanbieden voor mijn passie of voor het liefhebben van God, mijn familie en mijn land.'

Vrouwen als schild

Het laatstgenoemde maakte dat Alexandria Ocasio-Cortez de behoefte voelde om te reageren. Ze spreekt zich daarbij voornamelijk uit tegen het gebruik van vrouwen als schild. 'Dat je een dochter hebt, maakt je nog niet beschaafd (...) Ik ben twee jaar jonger dan de jongste dochter van de heer Yoho. Mijn vader hoeft gelukkig niet meer mee te maken hoe de heer Yoho zijn dochter heeft behandeld. Mijn moeder moest op televisie zien hoe de heer Yoho geen respect toonde voor mij. Ik sta hier omdat ik mijn ouders moet laten zien dat ik hun dochter ben, dat ze me niet hebben opgevoed om te worden uitgescholden door mannen.'

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Gewelddadig taalgebruik

In haar speech vraagt ze dan ook niet om medelijden of een excuses, want dergelijke scheldpartijen heeft ze – ook tijdens haar baan als voormalig barmedewerker in New York – vaak genoeg meegemaakt. Wat ze wel wil aankaarten: de heersende cultuur waarbij mannen andere mannen niet corrigeren, en geweld en gewelddadig taalgebruik tegenover vrouwen vaak nog steeds geaccepteerd wordt. Nu nog maar wachten tot Ocasio-Cortez eindelijk 35 wordt, want dergelijke lessen over seksisme en fatsoen zouden nóg beter worden gehoord als ze uit de mond van een gloednieuwe president komen.

Je bekijkt haar hele speech hieronder.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur