De daadwerkelijke reden achter de #ChallengeAccepted Instagram-beweging voor women empowerment

Meerdere vrouwen delen zwart-witfoto’s van zichzelf ter empowerment van andere vrouwen. Maar waar staat het eigenlijk voor?

naomi campbell in the plaza hotel
Rose HartmanGetty Images

Je hebt het ongetwijfeld al zien langskomen; vrouwen die zwart-witfoto's van zichzelf plaatsen op Instagram gelinkt aan de hashtags #ChallengeAccepted en #WomenSupportingWomen gericht op female empowerment. Naarmate de beweging zich verder verspreidde, neemt de verwarring over de oorsprong en het doel ervan toe. Hoewel de intentie van de berichtgeving positief en empowering is, ontstaat er ophef over het feit dat deze manier van het gebruik van social media niet leidt tot daadwerkelijke empowerment, en dat de ware reden achter de beweging verloren is gegaan.

#ChallengeAccepted

Het idee van deze challenge is dat vrouwen zwart-witfoto's plaatsen van zichzelf op Instagram, waarin ze andere inspirerende vrouwen taggen die vervolgens hetzelfde doen als een uiting van women empowerment en solidariteit. De hashtag is ondertussen gelinkt aan ruim vijf miljoen berichten op Instagram, waaronder die van beroemdheden en modellen als Naomi Campbell, Cindy Crawford, Khloe Kardashian en Paris Hilton. Hoewel iedereen de positieve intentie deelt gelinkt aan het empoweren van vrouwen, ontstond er tevens kritiek op de beweging gerelateerd aan twee verschillende zaken. Ten eerste werden er vraagtekens gezet bij het idee dat het delen van een selfie daadwerkelijk bijdraagt aan vrouwen empowerment, en ten tweede ondervond de beweging kritiek doordat het gaandeweg zijn betekenis en oorsprong leek te zijn verloren.

Het artikel gaat verder onder de video.

Zien: het verhaal achter de 'Challenge Accepted'-beweging

Ontstaan

Hoewel er meerdere verklaringen zijn over het ontstaan van de beweging, stelde Instagram dat de huidige heropleving van de challenge tevens is gelinkt aan een bericht van de Braziliaanse journaliste Ana Paula Padräo, waarin ze de hashtag #WomenSupportingWomen gebruikte. Deze kreeg vervolgens wederom aandacht na de indrukwekkende en viral speech van Amerikaanse politica Alexandria Ocasio-Cortez, waarin ze zich uitsprak tegen seksisme. New York Times journalist Taylor Lorenz wijst erop dat er eerdere oplevingen zijn geweest van de hashtag #ChallengeAccepted, waaronder een campagne uit 2016 om het bewustzijn rondom kanker te vergroten.

New York Times journalist Tariro Mzezewa stelt dat de ondertussen viral challenge mede is ontstaat in Turkije, als reactie op de hevige femicide die daar plaatsvindt. Mzezewa sprak met vrouwen uit het land die stelden dat de beweging daar begon 'als een reactie op hun frustratie over het zien van zwart-witfoto's van vermoorde vrouwen.' De social media beweging zou voornamelijk gelinkt zijn aan de brute moord op studente Pinar Gültekin. De keuze van het delen van zwart-witfoto’s werd gemaakt omdat de slachtoffers tevens op deze manier in de media verschijnen.

Het nieuws over de moord op Gültekin komt nadat het aantal vrouwenmoorden in Turkije de afgelopen jaren is toegenomen, zo weet The Guardian. Er heerst onrust onder een grote groep activisten doordat Turkse politici hebben laten doorschemeren van het Verdrag van Istanbul af te willen. De conservatieve partij van Recep Tayyip Erdoğan heeft 'geprobeerd de wetgeving terug te draaien die volgens politici de traditionele familiewaarden zou bedreigen', zo stelt The Guardian.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Vervolgens ontstonden er verschillende berichten op social media die de ware inhoud achter de beweging aan het licht wilden brengen. Zo deelde de Turkse schrijfster Mina Tumay uitgebreide achtergrondinformatie over de gebeurtenissen in Turkije gelinkt aan de hevige femicide, die vervolgens op grote schaal werd gedeeld.

Aandacht waar je voor pleit

Ongeacht de ware oorsprong van de uitdaging - en de intenties van deelnemers, bewijst deze viral beweging hoe snel een initiële betekenis en doel verloren kan gaan in social media. Hoewel er geen twijfel bestaat over de positieve intenties die dienen als motivator om deel te nemen aan een dergelijke challenge - het empoweren van vrouwen is áltijd een goede zaak - is het van belang om onszelf af te vragen waarom het plaatsen van een zwart-witfoto wordt geassocieerd met een 'challenge', wat de daadwerkelijke betekenis ervan is, en hoe we een onderdeel van betekenisvolle verandering kunnen zijn.

Shop Vogue's Fashion Favourites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur