De beste tips om je kind gerust te stellen tijdens het begin van het vernieuwde schooljaar

De back-to-school periode is zelfs in de beste tijden stressvol, maar door de pandemie komt er voor de meeste ouders nog een extra lading zorgen bij. Psycholoog en onderzoeker dr. Peggy Drexler legt uit hoe je je kind een liefde voor leren bij kan brengen voor dit schooljaar, of dat nou virtueel zal plaatsvinden of in de schoolbanken.

moeder en dochter streetstyle
Christian Vierig

Vanaf 15 december zijn alle onderwijsinstellingen weer gesloten conform de maatregelen van de Rijksoverheid en het RIVM. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Het begin van het schooljaar zal er voor de meeste kinderen in de wereld – en hun ouders - anders uitzien dit jaar, ongeacht of de eerste lessen plaatsvinden achter het bureau in een slaapkamer, of achter de schoolbanken van een klaslokaal.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De wereld is namelijk erg verandert sinds de laatste keer dat de kinderen hun kluisjes leeghaalden. Covid-19 heeft het leven van meer dan 850.000 mensen van over heel de wereld geëist, om nog maar niet te spreken van de miljoenen geïnfecteerden. Veel scholen nemen meerdere maatregelen om infecties te voorkomen zoals een mondkapjesplicht voor middelbare scholieren, het meten van de lichaamstemperatuur, het toepassen van handhygiëne en het onderverdelen van studenten in kleinere educatieve en sociale groepen, zodat te veel onderling contact vermeden wordt en het makkelijker is om een contacten na te lopen in het geval van een infectie. Toch blijft het voor velen een ongemakkelijke situatie.

Angstig over terugkeer

Scholieren in de meeste Europese landen beginnen dit najaar gewoon weer met fysiek onderwijs, hoewel sommigen daar misschien niet heel enthousiast over zijn. Uit de resultaten van een recent YouGov survey van ouders in het Verenigd Koninkrijk bleek dat 23% van de kinderen nerveus waren over de terugkeer naar het klaslokaal. 4% van de ouders gaven bovendien aan dat hun kinderen weigerden terug te keren. Uit een Amerikaanse survey door de consultancy groep Deloitte werd duidelijk dat 66% van de 1200 onderzochte ouders angstig was over het feit dat hun kinderen weer terug naar school moesten.

mother and son in pandemic quarantine   stock image
Gilaxia

Houd communicatielijnen open

Virtueel onderwijs is echter niet per se een makkelijkere optie, ook al is het de realiteit voor veel scholieren. Kenia maakte recent bekend dat scholen gesloten zullen blijven tot 2021 en de overheid van de Filipijnen maakte bekend dat scholen dicht zullen blijven totdat er een vaccin gevonden is. In de Verenigde Staten, waar veel van de grootste schooldistricten ervoor hebben gekozen om het schooljaar met virtueel onderwijs te starten, ging een Facebook foto van een moeder uit de staat Georgia viral die haar zoon huilend toonde op zijn eerste dag van de kleuterklas. De moeder zei tegen het nieuwsprogramma Good Morning America: 'het brak mijn hart. Nadat ik die foto maakte vroeg ik hem om bij me te komen zitten op de grond en hebben we elkaar geknuffeld en hebben we samen gehuild. Ik zei tegen hem, ‘Het is oké. We slaan ons hier samen doorheen.'

Emotionele behoeftes

Aan beide leeromgevingen – of dat nou het klaslokaal is of de woonkamer – zullen ouders zich aan moeten passen aan de emotionele behoeftes van het kind, wat waarschijnlijk zal veranderen naarmate de situatie verandert. Emoties die er door de pandemie zijn ontstaan zoals angst, ongemak en verdriet zijn lastig voor ons allemaal, maar misschien zelfs nog heftiger voor kinderen wiens breinen nog volop aan het ontwikkelen zijn. De eerste schooldagen zijn al stressvol onder normale omstandigheden en daarom is het nu juist extra belangrijk om communicatielijnen met je kind open te houden. Laat ze vooral weten dat het normaal is om je angstig te voelen; laat ze weten dat het belangrijk is dat ze het aangeven als ze zich zorgen maken om hun veiligheid, over het feit dat ze niet kunnen spelen in de pauze, over het feit dat ze op camera staan of omdat ze bang zijn genegeerd te worden door hun leraar. Kom erachter wat ze fijn vinden aan hun leeromgeving en welke dingen ze misschien als minder leuk ervaren.

mother with children on crosswalk   stock photo
Branislav Novak / EyeEm

Educatieve behoeftes

Deze gesprekken zullen families helpen om oplossingen te vinden en zorgen ervoor dat hun kind kan zien dat je je kan aanpassen aan nieuwe situaties en dat dat niet per se iets slechts hoeft te zijn. Ouders zullen misschien meer contact moeten leggen met de leraren over de educatieve behoeftes van hun kind, vooral in het geval van virtuele lessen. Vergeet namelijk niet dat leraren evenveel moeten wennen aan de nieuwe leeromgeving en alle haken en ogen die daarmee gepaard gaan. Sommige tekortkomingen in het onderwijs zullen dan ook onbedoeld en misschien niet eens bekend zijn bij de docent.

Worst case scenario’s

Voor kinderen die van nature iets angstiger zijn aangelegd kun je overwegen om al hun worst case scenario’s door te lopen en van tevoren al met oplossingen te komen: Wat moeten ze doen als een ander kind op ze hoest? Wat als geen van hun vrienden in dezelfde lunchgroep zitten? Herinner ze op zulke momenten aan de positieve aspecten. Herinner de kinderen die terugkeren naar het klaslokaal eraan dat dit hun kans is om weer met docenten en klasgenoten in contact te komen, ook al is het misschien nog steeds een beetje anders dan normaal. Een kind dat vanuit huis zijn lessen moet volgen kan daarentegen juist geruststelling vinden met het idee dat de volwassenen in hun school er alles aan doen om iedereen veilig te houden.

Het artikel gaat verder onder de video

Vogue Living: binnenkijken bij sterrenchef Joris Bijdendijk

Ontwikkel een liefde voor leren

Door je kind mindfulness technieken aan te leren kun je er bovendien voor zorgen dat ze zich beter kunnen concentreren en zichzelf beter kunnen kalmeren. Een rapport van onderzoekers aan Harvard’s Center for Education Policy Research uit 2019 beschreef hoe meditatie en ademhalingsoefeningen heel effectief kunnen zijn om concentratie skills te verbeteren en stress te verminderen. Aan het einde van de vorige lente hebben veel scholen hun leerlingen dit soort ademhalingsoefeningen aangeleerd om ze te ondersteunen tijdens hun thuis onderwijs.

Gevoelens opschrijven

Ouders kunnen ook oefeningen met hun kinderen doen door ze bijvoorbeeld te vragen om hun omgeving te beschrijven (‘ik zit aan tafel en eet nu soep,’ bijvoorbeeld), of door ze te vragen om hun favoriete dier na te tekenen. Ook kun je ze vragen om al hun gevoelens op te schrijven en daarbij aan te geven hoe die emoties zich manifesteren in hun lichaam – ervaren ze een drukkend gevoel op de borst of hebben ze bijvoorbeeld buikkrampen. Vervolgens leer je ze om op hun ademhaling te letten. De manier waarop hun buik omhoog en omlaag gaat met elke in- en uitademing. Daag ze uit om met elke inademing steeds langer door te tellen.

young female student wearing face mask in classroom   stock photo
FatCamera

Houd je kind geëngageerd

Misschien is uiteindelijk het allerbelangrijkste dat ouders hun kinderen aanmoedigen om van school te houden, vooral nu er zoveel dingen ontbreken die de schoolervaring normaliter leuk maken. Zo vergroot je immers hun vastberadenheid om door te zetten. Een rapport van UNICEF gaf aan dat het sluiten van scholen eerder dit jaar ervoor zorgde dat miljoenen kinderen geen toegang meer hadden tot adequaat onderwijs. Het is daarom heel belangrijk om je kind geëngageerd te houden. Ga winkelen met jongere kinderen voor leuke back-to-school mondmaskers, of, misschien nog leuker, versier ze zelf.

Routine opbouwen

Voor kinderen die vanuit huis moeten leren kun je misschien hun slaap- of studeerkamer weer op nieuw inrichten zodat hun Zoom klaslokaal er gezelliger uitziet. Laat ze bijvoorbeeld zelf nieuwe boeken uitkiezen voor hun werkomgeving. Uiteindelijk moet het voor hen een toegankelijke leeromgeving worden waar ze in de ochtend heen kunnen gaan voor het eerste lesuur en die ze aan het einde van de dag na het laatste lesuur weer kunnen verlaten. Zo zorg je ervoor dat je kind er de moed in weet te houden en creëer je meer structuur in zijn of haar leven. Routine is namelijk belangrijk. Moedig je kinderen aan om steeds rond dezelfde tijd wakker te worden, hun tanden te poetsen, ontbijt te eten en kleding aan te doen waar ze niet mee uit bed zijn gerold.

Werken aan veerkracht

Tot slot, doe vooral je best om je eigen zorgen voor je te houden. De pandemie is een belangrijk moment voor kinderen om te werken aan hun veerkracht en de beste manier om dat te leren is door de volwassen rolmodellen in je omgeving na te doen. Geef dan ook vooral aan dat de situatie ook voor jou niet ideaal is, maar dat er aan elke ervaring wel iets te leren valt en dat jij ze gaat helpen om deze situatie goed aan te pakken. Het leven is nou eenmaal onzeker – dat is niet per se iets slechts. Ook al leven we op dit moment van dag tot dag, blijft één ding zeker. Samen komen we er wel.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur