Twee agenten neergeschoten tijdens de protestacties tegen de vrijspraak in de Breonna Taylor zaak

De agenten zijn naar het ziekenhuis vervoerd en er is een verdachte aangehouden.

demostration continue in cincinnati
NurPhotoGetty Images

Gisteren werden in de Amerikaanse staat Kentucky de agenten die betrokken waren bij de dood van Breonna Taylor vrijgesproken. Als reactie op de uitspraak, braken er massaal protestacties uit door heel het land, waarbij er gisteravond in Louisville twee agenten zijn neergeschoten. De agenten zijn naar het ziekenhuis vervoerd, maar zullen het naar alle waarschijnlijkheid overleven. Er is een verdachte opgepakt.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Het oordeel

De demonstranten zijn het oneens met de uitspraak van de jury en willen dat de agenten worden vervolgd voor moord of doodslag. Hoewel er dus geen vervolging plaatsvindt voor de dood van Taylor, wordt één van de agenten wel vervolgd voor moedwillige bedreiging, omdat hij zonder goed zicht door het raam van één van Taylor’s buren schoot, wat niet toegestaan is. De desbetreffende agent is ook ontslagen, de andere twee zijn weer werkzaam en hebben een administratieve functie gekregen.

De procureur-generaal zei in een persconferentie dat de agenten het recht hadden om in de situatie zichzelf te beschermen. Hij gaf ook aan dat dit een emotionele en tragische zaak is, maar hieraan voegde hij toe dat ‘als we ons laten leiden door onze emotie en woede is er geen sprake van gerechtigheid’.

Het artikel gaat verder onder de video.

The Power of Youth: de leerlingen van de OSB in Amsterdam Zuid-Oost nemen je behind-the-scenes bij hun covershoot

Het incident

In maart 2013, vielen de drie agenten in kwestie het huis van Breonna Taylor binnen, omdat ze verdenkingen hadden dat het huis werd gebruikt door Taylor’s ex-vriend om drugspakketten te ontvangen. Breonna Taylor was zelf een verpleegkundige, had geen strafblad en na de inval zijn er geen drugs gevonden in haar huis.

Bij de actie droegen de agenten hun burgerlijke kleding, waardoor Taylor’s vriend dacht dat er inbrekers waren. Hij loste schoten, waardoor de politieagenten terugschoten. Hierbij is Taylor door zes kogels geraakt waarvan er één haar fataal werd.

Inconsistenties in het politierapport.

Wat voor veel mensen het juryoordeel nog frustrerender maakt zijn de inconsistenties en onduidelijkheden in de zaak. Zo stond er in het initiële politierapport dat Breonna Taylor geen letsels had als gevolg van de inval en dat de agenten toestemming hadden om zonder aan te kloppen naar binnen te gaan. Beiden waren onjuist. Het is dus begrijpelijk dat er nu wordt gevraagd om het bewijs in de zaak publiekelijk te maken om zo meer transparantie te krijgen in het juryoordeel. Of dat zal gebeuren is nog onduidelijk, maar wat wel met zekerheid gezegd kan worden is dat de naam van Breonna Taylor vaak zal vallen bij de volgende BLM protestacties tegen politiegeweld.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder