Wat je wil weten over #EndSARS – de protesten in Nigeria om een einde te maken aan politiegeweld

Dit is wat je wil weten over de beweging in Nigeria en wat jij kunt doen.

protest in londen in solidariteit met endsars beweging in nigeria
Anadolu Agency

In Nigeria zijn deze maand protesten uitgebroken tegen bruut politiegeweld en onderdrukking. Duizenden mensen zijn de straten opgegaan als onderdeel van de beweging #EndSARS, die nu internationaal onder de aandacht komt. De Special Anti-Robbery Squad (SARS) is een speciale politie unit die bruut geweld, seksuele intimidatie, buitengerechtelijke executies gebruikt tegen jongeren in het land. Dit is wat je wil weten over #EndSARS.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wat is #EndSARS?

Amnesty International meldde in juni 2020 minstens 82 gevallen van martelingen en buitengerechtelijke executies door SARS tussen januari 2017 en mei 2020. De vreedzame protesten die nu zijn uitgebroken in Nigeria – naar aanleiding van een video die online verscheen waarin een SARS officier een jonge man neerschiet – worden onderdrukt met traangas en vuurschoten, terwijl de overheid de oproep om de SARS politie unit te ontmantelen compleet negeert. De #EndSARS beweging vraagt van de overheid om structurele hervormingen door te voeren in het politiecorps, ze verantwoordelijk te houden voor de misdaden die ze hebben gepleegd tegen burgers en compensatie voor de slachtoffers en hun families.

Het artikel gaat verder onder deze video.

Wat is SARS?

SARS staat voor de Special Anti-Robbery Squad, een speciale politie unit die is opgericht in 1992 om destijds misdaad de kop in te drukken in Lagos. Agenten deden hun werk in burgerkleding en reisde in onherkenbare busjes, waardoor ze onopgemerkt te werk konden gaan. De New York Times legt het als volgt uit:

'De anonimiteit werd als essentieel beschouwd om de bendes aan te pakken die Lagos destijds openlijk terroriseerden. Maar naarmate de politie-eenheid groeide en zich in het hele land vestigde, opende zijn gezichtsloze karakter de deur voor misbruik, waardoor het moeilijk werd om malafide agenten te identificeren en te rapporteren en hen ertoe aanzetten om straffeloos te handelen, zeggen critici.

'De SARS-eenheid is beschuldigd van het aanvallen van jonge mensen die er goed gekleed uitzien, ze af te troggelen voor geld, en het martelen en misbruiken en zelfs doden van degenen die zich verzetten. Amnesty International zegt dat het van januari 2017 tot mei meer dan 82 gevallen van misbruik en buitengerechtelijke executies door SARS-officieren heeft gedocumenteerd.'

Getuigen vertelden CNN dat dinsdag meerdere vreedzame demonstranten zijn neergeschoten door soldaten. Volgens de BBC 'zeiden getuigen dat tot twaalf mensen werden gedood en anderen gewond raakten toen soldaten het vuur openden.'

Hoe reageert de Nigeriaanse overheid?

Op 4 oktober 2020 heeft het Nigeriaanse politiecorps een ban uitgeroepen op de stop-and-search activiteiten van SARS. Maar aangezien SARS al vier keer eerder is geband, nemen demonstranten daar geen genoegen mee. Ze eisen structurele veranderingen en het volledig ontmantelen van SARS. Op 1o oktober, meldde de president van Nigeria, Buhari, hervormingen door te willen voeren – maar SARS niet te beëindigen. Dit wordt echter al jaren verkondigd, en nog steeds is er niets veranderd.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wie support de #EndSARS beweging nog meer?

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat Instagram op dit moment – terecht – overspoeld wordt met posts en Stories over de #EndSARS beweging. Ook talloze beroemdheden, waaronder Rihanna, Beyoncé en Naomi Campbell, betuigen hun steun en vragen aandacht voor de crisis in Nigeria:

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wat kun jij doen?

 • Blijf op de hoogte van wat er in Nigeria gebeurt, en deel nieuws over #EndSARS op je eigen social media kanalen om zichtbaarheid voor de situatie vergroten.
 • Teken #EndSARS petities als deze.
 • Doneer aan de Feminist Coalition, gevormd door een groep van jonge Nigeriaanse feministen 'met de missie om gelijkheid voor vrouwen in Nigeria te bewerkstelligen'. De Coalition helpt bij de demonstraties en legt uit hoe je je in kunt zetten via hun website.
 • Doneer aan Connected Development, een organisatie die gemarginaliseerde groepen in Afrika steunt, en oproept om SARS officiers verantwoordelijk te houden voor hun misdaden.

  Shop Vogue's beauty favorieten

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Cultuur