18 stappen die je kan ondernemen als je te maken hebt met huiselijk geweld in lockdown

In lockdown stijgt het aantal gevallen van huiselijk geweld enorm.

georgia devey smith voor vogue nederland november 2020
Georgia Devey Smith voor Vogue Nederland november 2020

De noodzakelijke COVID-maatregelen en het vele thuiszitten zijn voor iedereen enorm vervelend. Maar als je thuis geen veilige plek voor je is vanwege huiselijk geweld, is dit een onzekere, angstige en extra stressvolle tijd. In quarantaine lopen de spanningen al snel hoog op, worden je contacten beperkt (waardoor bijvoorbeeld blauwe plekken minder snel worden opgemerkt) en is het moeilijker om van huis weg te komen. Hieronder de nodige stappen die je kan ondernemen als jij of iemand die je kent te maken heeft met huiselijk geweld in quarantaine. Weet dat je niet alleen bent en er mogelijkheden en instanties zijn om jou of een dierbare te helpen!

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Dingen die je kan doen als je te maken hebt met huiselijk geweld

1. Spreek je uit over je situatie tegen iemand die je vertrouwt – een vriendin/buur/familielid – en maak een plan voor het geval dat je per direct je huis moet verlaten in een onveilige situatie.

2. Indien mogelijk, spreek een codewoord af met een vriendin of iemand in je buurt, zodat ze weten dat je in een gevaarlijke situatie zit en zij de hulpdiensten kunnen inlichten.

3. Zorg dat je te allen tijde weet waar je belangrijke items zijn: je identiteitsbewijs, telefoon, geld, een lijstje met belangrijke nummers, medicijnen, kleding...

4. Maak een plan voor hoe je het huis veilig zou kunnen verlaten, en denk daarbij ook aan transport.

5. Neem contact op met je huisarts: zij kunnen helpen om een plan te maken en je door te verwijzen naar de juiste instanties. Daarnaast is het goed als je situatie ergens officieel vastgelegd staat. Dit kan allemaal zonder dat degene die jou mishandelt het weet.

6. Bij de apotheek kun je onder de code 'masker-19' aangeven dat je in een onveilige situatie zit. Zij zullen dan de nodige hulp inschakelen.

7. Wil je anoniem informeren naar wat je mogelijkheden zijn? Dan kan je altijd contact opnemen met Veilig Thuis.

Het artikel gaat verder onder de video.

Vogue Living: een weekend met Kim van Kooten en Jacob Derwig

Enkele instanties waarmee je contact op kunt nemen:

8. Fier, het landelijk expertisecentrum voor huiselijk geweld, is bereikbaar op 088-20 80 000 – via de chatservice kun je 24 uur per dag terecht voor hulp. Bij Fier wordt geluisterd naar je verhaal, krijg je advies en wordt er samen gekeken wat Fier kan doen in jouw situatie.

9. Blijf Groep zet zich in voor slachtoffers van alle vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Zij kunnen helpen in eigen woonomgeving, maar hebben voor bepaalde situaties ook noodopvang.

10. Bij Veilig Thuis kun je je situatie anoniem bespreken en om advies vragen.

11. Ben je een kind of jongere? Dan kun je contact opnemen met de Kindertelefoon. Dat kan via 0800-0432, maar ook via chat of forum.

Dingen die je kan doen als je vermoed dat iemand in je omgeving mishandeld wordt

12. Check regelmatig in bij de persoon in kwestie, maar ga er altijd vanuit dat de mishandelaar binnenkomende berichten checkt. Begin dus nooit in appjes over de situatie, alleen face to face, of als iemand in de gelegenheid is je op een veilig moment aan de telefoon te spreken.

13. Laat weten dat je een veilig vertrouwenspersoon bent en bespreek de mogelijkheden om het slachtoffer uit de situatie te halen.

14. Vraag hoe het vermoedelijke slachtoffer het liefst benaderd wil worden.

15. Tenzij je vermoedt dat degene die je wil helpen in levensgevaar is, onderneem dan geen actie zonder toestemming.

16. Respecteer hun privacy en vertel anderen niet over de situatie zonder toestemming van het slachtoffer.

17. Zorg dat je het (vermoedelijke) slachtoffer kan zien met een bepaalde reden. Als jullie bijvoorbeeld allebei kinderen hebben, kun je voorstellen dat jullie kinderen op play date gaan.

18. Als je vermoedt dat er kinderen mishandeld worden kun je contact opnemen met ikvermoedhuiselijkgeweld.nl of bellen naar 0800-2000.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Coronavirus