Kamala Harris schrijft geschiedenis als vrouwelijke zwarte en Zuid-Aziatische vicepresident-elect van US

Dit is wat je moet weten over Kamala Harris, de verkozen vicepresident van Amerika.

Na een zenuwslopende paar dagen is het nieuws zojuist officieel bekend geworden dat Joe Biden de nieuwe president wordt van de Verenigde Staten. Hoewel dit een grote overwinning is, is de benoeming van Kamala Harris als vicepresident-elect een bijzondere historische gebeurtenis. Ze wordt namelijk de eerste vrouwelijke, zwarte en Zuid-Aziatische vicepresident van de Verenigde Staten. Een belangrijke gebeurtenis die aantoont dat de nodige verandering eindelijk is begonnen. Wie is Kamala Harris en wat betekent het dat zij de eerste vrouwelijke vicepresident van de VS is? Dit is wat je moet weten over de vrouw die één van de hoogste glazen plafonds in de Amerikaanse politiek heeft weten te doorbreken.

Wie is Kamala Harris?

Kamala Harris is 56 jaar oud en is de dochter van twee immigranten, een Jamaicaanse vader en Indiase moeder. Ze studeerde rechten aan Howard University en begon haar carrière bij het Alameda County District Attorney's Office. Ze werd de officier van justitie van San Francisco in 2003, voordat ze werd verkozen tot de eerste vrouwelijke en zwarte procureur-generaal van Californië.

Eén van haar kenmerkende prestaties als procureur-generaal was het creëren van Open Justice, een online platform dat strafrechtelijke gegevens beschikbaar maakt voor publiek. De database hielp de politie de verantwoordingsplicht te verbeteren om zo racisme en impliciete vooroordelen tegen te gaan. In 2016 werd ze gekozen in de Senaat als tweede zwarte vrouw ooit. Vorig jaar deed ze mee in de race voor het presidentschap, waarna ze haar kandidatuur in december weer beëindigde.

Historisch moment

Doordat Biden de presidentsverkiezingen heeft gewonnen, schrijft Kamala Harris geschiedenis met haar nieuwe functie als vicepresident. Naast het feit dat ze de eerste vrouw en zwarte vrouw is in deze functie is ze tevens de eerste persoon met een Zuid-Aziatische afkomst ooit die het vicepresidentschap zal vervullen. Zoals we eerder stelden zijn er slechts twee vrouwen eerder genomineerd voor het vice-presidentschap die beiden destijds niet gewonnen hebben. Dit was Sarah Palin in 2008 en Geraldine Ferraro in 1984. Bovendien is Harris de vierde vrouw op een verkiesbare vice- of presidentiële positie binnen de politiek in de VS, Hillary Clinton meegeteld toen ze vier jaar geleden streed tegen Trump.

joe biden en kamala harris
Joe Biden en Kamala Harris.
Getty Images

Diversiteit en vrouwen in politiek

De BBC stelt dat het een juiste en tevens tactische keuze is geweest om Harris te kiezen voor het democratische vicepresidentschap. De democratische partij anno 2020 komt niet geheel overeen met Biden: een witte, wat oudere man en gevestigde politicus. De partij is juist jonger en diverser dan ooit, en Kamala is een juiste boegbeeld voor de steeds diversere groep van democratische kiezers.

The Guardian stelt terecht dat de keuze voor Harris suggereert dat Biden de macht erkent van vrouwelijke kiezers in zijn partij en dat ook mannen bereid zijn om op een vrouw te stemmen. Door Kamala Harris als vicepresident te benoemen wordt er ook bewust gekozen om de vrouwelijke kiezer te vertegenwoordigen met een representatieve politicus. Iets wat dus nog nooit eerder heeft plaatsgevonden op dit politieke niveau. "Zwarte vrouwen en vrouwen in het algemeen zijn lange tijd ondervertegenwoordigd in gekozen ambt en nu hebben we de kans om dat te veranderen", schreef Kamala Harris eerder in een statement.

Mogelijke opstap naar presidentschap

De keuze voor Kamala Harris als vicepresident is tevens gemaakt met een blik op de toekomst. De kans is namelijk groot dat Joe Biden slechts vier jaar president zal zijn door zijn leeftijd van 77 jaar, waardoor Kamala in de positie komt om de erfgenaam te worden van de Democratische Partij. Dit kan ertoe leiden dat Kamala Harris in de toekomst zijn positie zal overnemen en daarmee de eerste vrouwelijke president kan worden van de Verenigde Staten.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur