Het is 'm gelukt: Joe Biden wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten

Geschiedenis wordt geschreven: Kamala Harris wordt hiermee de eerste vrouwelijke, zwarte vicepresident-elect ooit.

Disclaimer: nieuwszender CNN en persbureau Associated Press (AP) benoemen Joe Biden tot de nieuwe president van Amerika. AP wordt gezien als het meest betrouwbare persbureau met betrekking tot de Amerikaanse verkiezingen. Volgens CNN en AP wint hij de staat Pennsylvania die goed is voor 20 kiesmannen. Met een totaal van 283 kiesmannen wint Biden daarmee de verkiezingen.

Eindelijk is het verlossende woord hier; Joe Biden is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Na een zenuwslopende nek-aan-nek race is duidelijk geworden dat Amerika na vier jaar weer voor een democratische president kiest wat leidt tot een historische overwinning in de geschiedenis. Biden's running mate Kamala Harris wordt namelijk de eerste vrouwelijke, zwarte en Zuid-Aziatische vicepresident van de Verenigde Staten. Met de komst van een nieuwe democratische president gaan een groot aantal zaken sterk veranderen. Wat betekent het precies dat Biden president wordt? Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wie is Joe Biden?

Maar eerst, wie is de nieuwe president van de VS? Joe Biden is een 77-jarige democratische politicus die vooral bekend werd door zijn functie als vicepresident onder president Barack Obama van 2009 tot 2017. Hun hechte werkrelatie heeft ervoor gezorgd dat Biden bekend werd bij het grotere publiek. The New York Times stelt dat veel democratische kiezers, en vooral Afro-Amerikaanse kiezers, zijn relatie met Obama in combinatie met hun heimwee naar die regering noemen als een belangrijke factor voor hun huidige steun aan Biden.

Historische overwinning

Met deze overwinning wordt geschiedenis geschreven. Bidens running mate Kamala Harris is de eerste zwarte vrouw en de eerste Zuid-Aziatische Amerikaan ooit die is verkozen tot vicepresident van de VS. Slechts twee vrouwen zijn eerder genomineerd voor het vice-presidentschap van een grote politieke partij en geen van beiden was succesvol: Sarah Palin, de gouverneur van Alaska in 2008, en het congreslid Geraldine Ferraro in 1984.

Het belang van betaalbare zorg

Betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg is voor Biden een topprioriteit. Niet alleen omdat hij meewerkte aan de bekende Affordable Care Act onder leiding van Obama, maar ook door persoonlijke ervaringen. Zo verloor hij zijn eerste vrouw en een jonge dochter in een auto-ongeluk in 1972 en overleed zijn zoon Beau Biden aan een hersentumor. Hij heeft in meerdere speeches gesteld dat de gezondheidszorg een "persoonlijke kwestie" voor hem is.

Abortus

Een verbod op abortus blijft een belangrijk punt voor de conservatieve stemmers en vele Trump-aanhangers. Afgelopen maanden ontstond er veel ophef in de VS rondom het overlijden van Hooggerechtshof-rechter Ruth Bader Ginsburg en de nieuwe, vrouwelijke en overwegend anti-abortus rechter die vervolgens door Trump werd aangesteld. Biden wil het legaal houden dat een vrouw het recht heeft om te kiezen voor abortus. Hij beloofde zodra hij de presidentsverkiezingen zou hebben gewonnen, dat hij Trumps kandidaat van het Hooggerechtshof terug zou trekken. Dit is echter niet meer mogelijk omdat deze rechter al beëdigd is.

Immigratie

Biden belooft een groot deel van het huidige beleid van Trump rondom immigratie terug te draaien. Dit gaat vooral over het beleid dat ouders van hun kinderen aan de Amerikaans-Mexicaanse grens worden gescheiden, dat de limieten op het aantal asielaanvragen worden ingetrokken en het reisverbod uit verschillende moslimlanden zal worden beëindigd.

Klimaatakkoord

Een ander belangrijk onderdeel van Bidens visie is gelinkt aan klimaat. Tijdens het presidentschap van Trump verliet Amerika het historische klimaatakkoord van Parijs dat onder leiding van Barack Obama in 2015 werd ondertekend. Biden belooft dat de VS zich weer zal aansluiten bij dit klimaatakkoord. De overeenkomst stelt dat de VS de broeikasgassen tegen 2025 met 28% moet verminderen, gebaseerd op de niveaus van 2005.

Buitenlands beleid

Een groot deel van Bidens beleid zal zich focussen op het herstellen van de internationale betrekkingen met andere landen. Zo pleit Biden voor een herstel van relaties met Europese landen en wil hij de Amerikaanse betrekkingen met de NAVO-bondgenoten opnieuw versterken. Daarnaast was Biden een fervent voorstander van de nucleaire deal van de regering-Obama met Iran en bekritiseerde hij Trump omdat onder zijn leiding de VS zich terugtrok uit deze overeenkomst. Hij steunt een terugkeer naar de deal als Iran bereid is opnieuw te voldoen aan de originele overeenkomst van 2015.

Hoe nu verder

Nu Biden is verkozen tot de nieuwe president van de VS zal Trump na vier jaar afscheid moeten gaan nemen van het Witte Huis (bye, Felicia). De inauguratie van Joe Biden en zijn vicepresident Kamala Harris wordt nog aangekondigd en die kun je dan live volgen op de NOS.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur