Deze landen willen net als Polen het recht op abortus inperken

33 landen tekenden een verklaring waarin staat dat het recht op abortus niet bestaat.

De strijd voor gelijke vrouwenrechten draait niet alleen om vooruitgang, maar ook om behoud. Helaas werd dat in oktober maar al te duidelijk toen de Poolse regering besloot het abortusrecht in te perken. Voortaan kunnen Poolse vrouwen alleen nog maar een foetus aborteren als de zwangerschap levensbedreigend is of als de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of incest. Een belangrijke beperking is dat het verboden wordt om foetussen met ernstig aangeboren afwijkingen weg te halen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Internationale steun voor de verklaring

Hoewel dit op zichzelf al een zeer ernstige ontwikkeling is, blijkt Polen niet het enige land te zijn waar er steun is voor de inperking van het abortusrecht. Eind oktober ondertekenden maar liefst 33 landen de Geneva Consensus Declaration waarin staat dat het recht op abortus niet bestaat en dat overheden niet verplicht zijn om de behandeling te vergoeden of te faciliteren. Onder de verklaring staan de handtekeningen van onder andere Indonesië, Egypte, Hongarije, Brazilië, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië en de Verenigde Staten.

De regering van Trump heeft de verklaring niet alleen ondertekend, uit een memo verkregen door The Guardian blijkt dat zijn regering ook steun van andere VN-landen probeert op te trommelen. Natuurlijk komt het presidentschap van Trump binnenkort ten einde en de aanstaande kandidaat Joe Biden is gelukkig een voorstander van het abortusrecht. Helaas heeft Trump wel na het overlijden van Hooggerechtshof-rechter Ruth Bader Ginsburg een overwegend anti-abortus rechter aangesteld. Biden kan die beslissing niet terugtrekken en de tijd zal leren hoe de nieuwe rechter de Amerikaanse abortuswetgeving zal beïnvloeden.

Abortus onder vuur in Nederland

Nu voelt het misschien alsof het recht op een abortus in Nederland nog goed beschermd is, maar ook hier ligt de behandeling onder vuur. In 2019, een paar maanden na zijn grote winst tijdens de Provinciale Statenverkiezingen, sprak Thierry Baudet zich nog uit over abortus. 'Tegenwoordig mag zelfs het nieuwe leven (in de baarmoeder) vernietigd worden zodat de individuele vrijheid niet verstoord wordt’ opperde de lijsttrekker van de FvD in een essay.

Ook in Nederland is het dus belangrijk dat we vrouwenrechten blijven verdedigen en de eerste kans hiervoor is tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Verdiep je dus goed in de beleidsplannen van de verschillende partijen en stem verstandig. De verkiezingen zullen er volgend jaar door corona misschien anders uitzien, maar wat niet verandert is dat elke stem telt.

Shop Vogue's Beauty Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur