Waarom Trans Day of Remembrance nog steeds zo belangrijk is

Op vrijdag 20 november herdenken we de trans personen die we dit jaar verloren zijn aan anti-transgender geweld tijdens een mars. Loop jij mee?

marsha p johnson
The Life and Death of Marsha P. JohnsonNetflix

Van 13 november tot 19 november is het jaarlijks de Trans Awareness Week. Deze week staat wereldwijd in het teken van het vergoten van zichtbaarheid van de transgemeenschap – zoals voorvechters als Marsha P. Johnson decennia terug al deden – en vragen we aandacht voor de problemen waarmee transgender personen worden geconfronteerd. De Trans Awareness Week is ieder jaar de aanloop naar de Trans Day of Remembrance op vrijdag 20 november.

Dit jaar wordt op de Trans Day of Remembrance een mars georganiseerd in Amsterdam die jij mee kunt lopen om je steun te betuigen aan de transgemeenschap. Wij leggen je uit hoe.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Trans Day of Remembrance

'Op Trans Day of Remembrance is het belangrijk om niet alleen stil te staan bij hoe ver we zijn gekomen, maar we moeten ook nadenken over hoe ver we nog hebben te gaan,' vertelt de 24-jarige Solange Dekker, ambassadeur van TransAmsterdam, een organisatie die zich met kunst, cultuur en lifestyle inzet voor de gemeenschap. Jaarlijks herdenken we op 20 november hen die om het leven zijn gekomen als resultaat van anti-transgender geweld.

Alarmerende cijfers

De Trans Day of Remembrance, of Transgender Gedenkdag, is in het leven geroepen in 1998 ter nagedachtenis van Rita Hester, een zwarte trans vrouw die vermoord is in haar appartement in Boston. Dit jaar herdenken we de wereldwijd 350 vermoorde trans personen waarvan we tussen 1 oktober 2019 en 30 september 2020 te vroeg afscheid hebben moeten nemen. Tel daar nog de talloze geweldsincidenten tegen trans personen bij op, en de precaire situatie van de gemeenschap is luid en duidelijk. 'De cijfers liegen er niet om,' gaat Solange verder. 'Er zijn dit jaar zelfs meer trans personen vermoord dan vorig jaar, en voornamelijk trans vrouwen, alleen maar omdat ze zijn wie ze zijn.'

Het artikel gaat verder onder deze video.


You Are Not Alone-mars

Ter nagedachtenis aan de trans personen die we dit jaar verloren zijn, wordt op 20 november de You're Not Alone-mars georganiseerd in Amsterdam, die eindigt bij het Homomonument. Waarom die mars zo belangrijk is legt Solange uit: 'Ik zie het persoonlijk als een mooie kans om samen te komen, met niet alleen de transgemeenschap maar ook alle allies, om hen die we zijn verloren te herdenken en te rouwen. En vooral er samen voor elkaar zijn en laten zien dat je er bent voor de community.' Ze benadrukt ook dat júist iedereen welkom is bij de mars, of je nu onderdeel bent van de transgemeenschap of niet. ‘Iedereen is meer dan welkom,' vertelt Solange. 'Het is juist heel mooi en belangrijk dat ook mensen buiten de community meelopen en daarmee de problemen erkennen die trans personen ervaren.'

Hoe kun je meelopen met de You Are Not Alone-mars?

Tijdens de You're Not Alone-mars loop je of alleen, of samen met iemand vanuit je huis richting het Homomonument. In het Facebook-evenement kun je morgen een link vinden waarmee je naar een speciale podcast kunt luisteren terwijl je de mars loopt, waarin ook Solange te horen is. ‘De podcast bestaat uit muziek, inspirerende woorden, verhalen en gedichten van trans personen, die begeleidt je tijdens wandeling,’ aldus Solange. Bij het Homomonument komen we vervolgens allemaal samen om de 350 trans personen die we dit jaar verloren zijn aan anti-transgender geweld te herdenken en solidariteit te tonen aan de transgemeenschap.

Loop jij mee? Schrijf je dan in via dit document zodat de organisatie weet dat je erbij bent en op hoeveel mensen ze mogen rekenen. En meld je meteen ook aan voor dit Facebook-evenement van de organisatie TransUnited, die op 20 november ter ere van Trans Day of Remembrance een speciale livestream verzorgen.

Neem ook tijdens deze mars de coronamaatregelen en de veiligheid van jou en anderen in acht.

Shop Vogue's beauty favorieten

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van LGBTQIA+