Waarom Schotland een voorbeeld is voor andere landen

Het land maakt menstruatieproducten helemaal gratis, en dat werd tijd.

protest in schotland tegen menstruatiearmoede
Getty Images

Schotland heeft een eerste stap gezet om menstruatiearmoede de wereld uit te helpen: tampons en maandverband zijn daar binnenkort gratis. Een nieuwe wet zorgt ervoor dat menstruatieproducten op bepaalde openbare plekken vrij verkrijgbaar zijn. Groot én belangrijk nieuws, want niet alle mensen die menstrueren kunnen zich die producten veroorloven.

Baanbrekende Schotse wetgeving

Schotland is het eerste land ter wereld dat met zo'n wet komt. Period poverty – wanneer mensen niet genoeg geld hebben voor producten als tampons, maandverband of cups –wordt daarmee eindelijk serieus genomen. De Schotse premier Nicola Sturgeon noemt het dan ook een belangrijk beleid. 'Trots om te stemmen voor deze baanbrekende wetgeving, die Schotland het eerste land in de wereld maakt dat gratis menstruatieproducten verstrekt aan iedereen die dat nodig heeft', schrijft ze op Twitter.

Zien: activist Amika George over menstruatiearmoede

'Voor de waardigheid van mensen'

Het wetsvoorstel van parlementariër Monica Lennon werd dan ook unaniem aangenomen. Volgens haar zou 'niemand zich zorgen moeten maken over waar de volgende tampon vandaan moet komen' en noemt toegang belangrijk voor 'de waardigheid van mensen'. Schotland werd in 2018 al het eerste land dat gratis hygiëneproducten aanbiedt op scholen en universiteiten. Zo'n 10 procent van de meisjes in Groot-Brittannië kan zich geen menstruatieproducten veroorloven, kwam in 2017 naar voren uit een enquête. Velen van hen spijbelden daarom wanneer ze ongesteld waren.

Menstruatiearmoede in Nederland

Ook in Nederland leeft het onderwerp. Vorig jaar werden er al Kamervragen over het thema gesteld. Volgens toenmalig staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark was er destijds nog geen 'onderbouwde informatie' die erop duidt dat hetzelfde probleem ook hier voorkomt. Uit onderzoek van feministisch platform De Bovengrondse en Plan Nederland bleek dat echter wél het geval te zijn. De invoering van gratis menstruatiespullen voor alle vrouwen in Schotland is reden om in Nederland te kijken naar de noodzakelijkheid en realiseerbaarheid daarvan hier, stelt het College voor de Rechten van de Mens nu.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur