Deze politieke beslissingen van Trump draaide Joe Biden binnen één week al terug

Binnen een week wist president Joe Biden een aantal politieke beslissingen van Trump terug te draaien. Van toegang van transgender personen in het leger tot het opnieuw aansluiten bij de klimaattop.

Vandaag is het precies een week geleden dat de wereld de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden meemaakte. In zijn speech gaf hij al aan zich te willen inzetten voor een beter Amerika en die belofte blijkt hij meteen waar te maken. Binnen zes dagen wist Joe Biden namelijk een aantal - schadelijke - politieke beslissingen van zijn republikeinse voorganger Donald Trump terug te draaien.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Klok terugzetten naar 2016

Op 20 januari 2021 werden president Joe Biden en vice president Kamala Harris officieel ingehuldigd. Op dezelfde dag nog tekende Biden maar liefst zeventien uitgevaardigde opdrachten. Nooit eerder tekende een Amerikaanse president er zoveel tijdens zijn eerste werkdag. Toch komt dit voor veel Amerikanen niet als een verrassing, Joe Biden en Kamala Harris hopen binnen hun eerste honderd dagen de klok terug te zetten naar 2016. Een jaar waarin Donald Trump nog maar net president was. Om dat voor elkaar te krijgen, moet het team hard werken. Maar, als we de lijst met - nu al behaalde - successen geloven, zijn Joe Biden en Kamala Harris al een eind op weg.

Klimaatakkoord van Parijs

In 2019 besloot Donald Trump uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Volgens de voormalige president is er geen sprake van klimaatopwarming, naar zijn mening koelt de Aarde juist af. Joe Biden gelooft daar echter niet in en besloot vrijwel direct na zijn aantreding terug te keren. De terugkomst van de Verenigde Staten zorgde voor veel vreugde bij de architecten van het akkoord. Zo vertelt mede-architect Christina Figueres het volgende aan Trouw: 'Met Biden aan het roer, is het nog mogelijk de opwarming van de Aarde binnen leefbare grenzen te houden, denken de klimaatwetenschappers en beleidsmakers.'

Corona-steunpakket

Afgelopen week presenteerde het tweetal ook een economisch corona-steunpakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar, omgerekend ongeveer 1560 miljard euro. Hiermee willen vice-president Kamala Harris en president Joe Biden Amerikanen, die wegens COVID-19 in zware economische omstandigheden verkeren, te hulp schieten. Daarbij wil de nieuwe regering ook een steunpakket tegen het virus inzetten. Hiervoor schakelen ze de hulp van het nationale FEMA-agentschap in, dit agentschap zal helpen bij het coördineren en uitvoeren van grootschalige vaccinaties.

Inclusiviteit

Ook aan het verbod voor transgender personen om te werken in het leger, maakte Joe Biden een einde. Iets wat Trump in de afgelopen vier jaar had ingesteld. 'President Biden vindt dat genderidentiteit geen belemmering moet zijn voor deelname aan de militaire dienst. De kracht van Amerika zit juist in zijn diversiteit,' luidt een statement van het Witte Huis. 'Een inclusief leger is een effectiever leger.' Met het terugdraaien van deze beslissing maakt Biden ook een belofte uit zijn verkiezingscampagne waar, dit over het voorkomen van discriminatie op basis van geaardheid of genderidentiteit. Ook nam hij eerder Rachel Levin als onderminister van Volksgezondheid aan, hiermee is zij het eerste transgender lid van de Amerikaanse regering.

Politieke agenda

President Joe Biden en vice president Kamala Harris hebben nog zeker drie maanden voordat de eerste honderd dagen van hun leiderschap voorbij zijn. In die tussentijd hopen ze het reisverbod naar de VS uit moslimlanden ongedaan te maken, huisuitzettingen in coronatijd te verbieden, afbetalingen van studieschulden tijdelijk uit te stellen, immigrantenkinderen die gescheiden van hun ouders zijn te herenigen en een mondkapjesplicht voor overheidsgebouwen en openbaar vervoer in te voeren.

Shop Vogue's Fashion Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Cultuur